Het hypotheekjaar 2020: record na record & corona

Leestijd: 3 minuten

Het jaar 2020 stond natuurlijk helaas in teken van corona. Qua hypotheken was 2020 echter een topjaar! Er zijn meer hypotheken gesloten dan ooit. Ook heeft corona geleid tot snellere digitalisering van de hypotheekaanvragen. Door de lockdowns van dit jaar hebben mensen echter ook problemen gekregen met het betalen van de hypotheek. We nemen je mee door de hoogte- en dieptepunten van het hypotheekjaar 2020!

2020: een jaar gedomineerd door corona

Recordaantal hypotheken

In 2020 zijn er 24 procent meer hypotheken aangevraagd dan in 2019. Een enorme stijging! Deze stijging was met name te danken door een groot aantal oversluiters, die profiteerden van de extreem lage stand van de hypotheekrente. Ook werd er volop verbouwd in heel Nederland, waardoor veel mensen hun hypotheek oversloten of verhoogden.

De huizenprijzen blijven maar stijgen

Ook in 2020 bleven de huizenprijzen hard stijgen! Door corona daalde de vraag naar huizen niet, maar bleef deze maar stijgen. Dit heeft ertoe geleid dat in november de huizenprijzen gemiddeld met 9,1 procent gestegen zijn t.o.v. 2019. De hoogste stijging in 2 jaar! Dit komt door de krapte op de woningmarkt, maar ook door beleggers die nog in 2020 nieuwe woningen probeerden aan te kopen. Per 1 januari 2021 stijgt voor deze groep de overdrachtsbelasting namelijk van 2 naar 8 procent.

Online advies

In 2020 moesten we zoveel mogelijk thuisblijven en afstand van elkaar houden. Dit zorgde ervoor dat de traditionele adviesgesprekken niet meer door konden gaan en adviseurs andere manieren moesten vinden om met hun klanten in gesprek te gaan. 2020 is daarom ook zeker het jaar van het online advies, waar klanten via de webcam advies krijgen van hun hypotheekadviseur. Wij zijn benieuwd of deze trend ook blijft als corona voorbij is.

Digitaal tekenen

Voor corona moest bij de meeste geldverstrekkers de stukken nog op de oude manier ondertekend worden, met een echte “natte” handtekening. Dit leverde tijdens corona echter snel problemen op, want mensen hadden geen printer of scanner meer tot hun beschikking. Gelukkig boden de meeste geldverstrekkers snel een oplossing door het (tijdelijk) goedkeuren van digitale ondertekeningen van de hypotheekofferte. Wij hopen dat deze trend er ook na corona in blijft.

Strengere acceptatie

Door corona gingen banken strenger kijken naar de hypotheekdossiers. Er mocht bijvoorbeeld alleen nog een UWV bericht gebruikt worden om de werkgeversverklaring te vervangen, als het een vast dienstverband betrof. Daarnaast mogen stukken nu maar 2 in plaats van 3 maanden oud zijn en vragen veel banken om de zogenaamde corona verklaring. Hierin geef je aan wat de verwachte impact van corona op jouw inkomen is.

Betalingsproblemen

Helaas kwamen door de lockdowns ook veel mensen in de betalingsproblemen. Zelfstandig ondernemers verloren hun omzet en mensen werden ontslagen. Gelukkig kwamen de meeste banken razendsnel in actie om hun klanten te ondersteunen met betaalpauzes. Hierdoor is het aantal executieverkopen tot nu toe beperkt gebleven. Waarschijnlijk gaan we de meeste gevolgen hierdoor pas in 2021 zien.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over jouw financiële mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *