Hoe gebruik je overwaarde bij een nieuwe woning?

Leestijd: 3 minuten

Veel woningbezitters die nu een nieuwe woning kopen, hebben overwaarde op hun oude woning. Deze overwaarde is vaak benodigd om de nieuwe woning aan te kopen. Hoe doe je dat nou in de praktijk? Wanneer heb je een overbruggingshypotheek nodig? En krijg je te maken met dubbele maandlasten? We leggen het uit in dit blog!

gebruik van overwaarde bij aankoop nieuwe woning

Wat is overwaarde?

Overwaarde is het verschil tussen wat jouw woning waard is en de hoogte van de hypotheek die erop zit. Houd hier rekening met de verkoopkosten van je woning, deze haal je nog van de overwaarde af.

Als je een nieuwe woning aankoopt, moet je fiscaal gezien de overwaarde gebruiken om je nieuwe woning aan te kopen óf voor het verbouwen van de nieuwe woning. Doe je dit niet, dan is over het gedeelte van de overwaarde wat je niet inbrengt de rente niet aftrekbaar in de nieuwe hypotheek. Bijvoorbeeld als je € 50.000,- gebruikt voor de aankoop van een auto, mag je over dit bedrag van € 50.000,- geen rente aftrekken in box 1.

Hoe gebruik je dan precies de overwaarde?

Dit kan op verschillende manieren. We bespreken de drie meest gangbare manieren

1. Je verkoopt eerst je oude woning voordat je de nieuwe woning aankoopt

Je kan ervoor kiezen om eerst je oude woning te verkopen voordat je een nieuwe woning aankoopt. Hierbij ga je dus ook al naar de notaris en heb je de overwaarde al op je rekening staan voordat je de nieuwe woning aankoopt. Dit is verreweg de makkelijkste manier. In de tussenliggende periode stal je de inboedel in een opslag en woon je tijdelijk ergens anders.

2. Je gebruikt een overbruggingshypotheek

Als je eerst naar de notaris gaat voor de aankoop van je nieuwe woning vóórdat je de overwaarde van je oude woning krijgt, heb je vaak een overbruggingshypotheek nodig. Dit kan zowel als je woning nog te koop staat of in de situatie dat je woning al verkocht is, maar je eerst de nieuwe woning aankoopt.

Bij een overbruggingshypotheek schiet de nieuwe geldverstrekker tijdelijk de overwaarde voor. Als je woning al verkocht is, geldt dit voor de hele overwaarde minus de verkoopkosten. Staat je woning nog te koop? Dan kan je vaak 90% van de geschatte verkoopprijs minus de hypotheek als overbrugging krijgen.

Aan een overbruggingshypotheek zitten ook kosten vast. Zo betaal je hier rente over en moet je de hypotheek op zowel je oude als nieuwe woning laten inschrijven. Hierdoor heb je hogere notariskosten.

3. Je sluit een variabel deel in je nieuwe hypotheek af

Om de hogere kosten van de notaris te voorkomen, zou je er ook voor kunnen kiezen om een variabel leningdeel in de nieuwe hypotheek toe te voegen ten hoogte van de verwachte overwaarde. Je kan in dit geval wel maar maximaal 100% van de marktwaarde van de nieuwe woning lenen.

Bij deze constructie zal het er met name omgaan of dit haalbaar is op basis van jouw inkomen. De hele hypotheek (inclusief het “overwaarde deel”) wordt mee getoetst. Bij een overbrugging blijft dat deel buiten beschouwing voor de inkomenstoets. Daardoor is deze constructie vaak niet haalbaar.

Hoe zit het met dubbele maandlasten?

Als je je huidige woning pas verkoopt nadat je de nieuwe woning hebt aangekocht, krijg je te maken met dubbele maandlasten. Dit kan een korte periode zijn, bijvoorbeeld een maand, maar ook een langere periode als de verkoop van de woning bijvoorbeeld langer duurt dan verwacht.

Bespreek dit met een van onze adviseurs en kijk of er voldoende spaargeld aanwezig is om tijdelijk de dubbele maandlasten op te vangen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Of over de mogelijkheden? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *