Vakantiegeld investeren in je woning of hypotheek

Leestijd: 3 minuten

Zoals elk jaar is eind mei het vakantiegeld weer op de rekening gestort. Hoewel veel mensen graag op vakantie gaan, besteedt tóch het merendeel van de mensen hun vakantiegeld liever aan andere doeleinden. Zo gebruiken veel woningeigenaren het vakantiegeld om (extra) af te lossen op de hypotheek, of als investering voor het verduurzamen van de woning. Anderen sparen dit extraatje liever voor grote toekomstige uitgaven, zoals bijvoorbeeld de aankoop van een nieuwe woning. Weet jij al wat je gaat doen met je vakantiegeld? We zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Extra aflossen op je hypotheek

Het kan zeker de moeite waard zijn om je vakantiegeld (of spaargeld) in te zetten om extra af te lossen op de hypotheek. Extra aflossen is voordelig om de volgende redenen:

  1. Je maandlasten gaan omlaag: door extra af te lossen, ga je minder rente betalen en ook minder aflossing. Zo gaan je maandlasten omlaag.
  2. Je kunt in een lagere risicoklasse terecht komen: omdat de restschuld kleiner wordt in verhouding met de waarde van je woning.  Bij een lagere risicoklasse hoef je minder risico-opslag (en dus minder rente) te betalen. Hierdoor worden je maandlasten dus nog goedkoper. Let op! Dit geldt wel alleen voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).
  3. Je bouwt aan je toekomstige pensioenvoorziening: door nu extra af te lossen heb je ook in de toekomst lagere hypotheeklasten, waardoor je maandelijks meer geld overhoudt.

Verduurzamen van je woning

Er zijn echter ook veel woningeigenaren die hun vakantie- of spaargeld gebruiken om hun woning te verduurzamen. Een investering in een duurzame woning levert namelijk een hoog rendement op, soms zelf hoger dan de spaarrente die je ontvangt wanneer je dit geld op je rekening houdt. Dit zie je op korte termijn vooral terug in een aanzienlijk lagere energierekening.  Zo bespaar je met goede isolatie vaak al tientallen procenten per jaar op je energierekening.

Maar waar de investering in een duurzame woning pas echt veel geld oplevert, is wanneer je kijkt naar de financiële voordelen op langere termijn:

  • Je woningwaarde stijgt. De geschatte waardevermeerdering bij verduurzaming is 80% tot 100% van de investering. 
  • Duurzame woning is beter verkoopbaar en sneller verkocht. Woningen met een beter energielabel zijn populairder op de woningmarkt. Het verduurzamen van je woning heeft dus een positief effect op de verkoopsnelheid en marktwaarde van je woning.
  • Duurzaamheidskorting op je hypotheek. Duurzaamheidskorting is een korting op de hypotheekrente. Hierdoor betaal je dus ook lagere maandlasten. Bij een aantal geldverstrekkers kun je duurzaamheidskorting krijgen wanneer je een energiezuinige woning koopt of wanneer je van plan bent om je huidige woning te verduurzamen.

De meest rendabele energiebesparende maatregelen

Je kunt je woning op verschillende manieren verduurzamen, afhankelijk van de woning. Over het algemeen geldt dat verduurzaming je woning alleen meer waard maakt wanneer de energiebesparende maatregelen je woning aantrekkelijker maken voor potentiële nieuwe eigenaren én als je energieverbruik omlaag gaat. 

Er zijn veel verschillende kleine en grote energiebesparende maatregelen mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van de woning, of de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonnepanelen.  

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de geschatte kosten (bij uitbesteding) en terugverdientijd van de meest rendabele energiebesparende maatregelen:

Maatregel Geschatte kosten Terugverdientijd
Spouwmuur isolatie € 800 – € 3.500 3 – 5 jaar
Dak isoleren € 2.900 – € 3.500 3 – 5 jaar
HR++ glas € 3.000 – € 5.000 7 – 10 jaar
Zonnepanelen (10 stuks) € 4.000 – € 5.000 7 – 10 jaar
Warmtepomp
(luchtbron)
€ 6.500 – € 14.000 10 – 15 jaar
Warmtepomp (bodembron) € 8.500 – € 20.000 10 – 15 jaar
Zonneboiler € 3.500 10 jaar

Een nieuwe woning kopen

Van plan om binnenkort je eerste woning of een andere woning te kopen? Dan is het verstandig om je vakantiegeld achter de hand te houden om hier de bijkomende kosten mee te betalen. Aangezien je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning mag lenen, moet je de kosten voor de aankoop van je nieuwe woning uit eigen middelen betalen. Deze kosten bestaan onder andere uit: advieskosten, taxatiekosten, NHG-kosten (indien van toepassing), notariskosten, overdrachtsbelasting etc. Vakantiegeld kan dus een mooi extraatje zijn om deze kosten mee te financieren.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop of verduurzaming van een woning en hoe je dit het beste kunt financieren? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *