Woningen met beter energielabel populairder

Leestijd: 2 minuten

We zien dat het energielabel steeds een grotere rol speelt bij de aan- of verkoop van koopwoningen. Door de energiecrisis zijn veel woningbezitters zich bewust geworden van het belang van verduurzaming en verlaging van het energieverbruik. Maar wat houdt een energielabel precies in en wat zijn de gevolgen voor je hypotheek? Wij leggen het je uit!

Wat is een energielabel?

Sinds 2015 is een energielabel voor woningen verplicht. Met dit label kan je bij het kopen van een woning in één oogopslag zien hoe duurzaam de woning is. Hoe hoger de letter (A++++, groen – zeer zuinig tot G, rood – zeer onzuinig), hoe energiezuiniger je woning is. Koop je een woning met label G? Dan moet je rekening houden met hogere energiekosten.

Hogere hypotheek mogelijk met energiezuinige woning

Wanneer je een energiezuinige woning wilt kopen, kun je 9000 euro meer lenen dan je normaal op je inkomen kunt krijgen. Aangezien de maximale hypotheek hoger is bij een energiezuinige woning, kijken steeds meer kopers naar het energielabel. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je woning een geldig label van ten minste A++ afgegeven voor 1 januari 2015 hebben of een energieprestatie coëfficiënt (EPC) van ten hoogste 0,6.

Om in aanmerking te komen voor deze vrijstelling, dien je minimaal een inkomen van 33.000 euro te hebben.

Welk energielabel heeft mijn woning?

Je kunt het energielabel van je woning heel gemakkelijk gratis inzien via MijnOverheid. Om een definitief energielabel voor je woning aan te vragen kun je een afspraak maken met een erkende energieadviseur. De adviseur komt langs bij de woning om het energielabel op te nemen.

Wanneer je de huidige woning hebt verduurzaamd en om die reden een nieuw energielabel wilt aanvragen kun je ook een energieadviseur laten langskomen. De kosten voor het opstellen van een nieuw energielabel verschillen per adviseur. Laat je hier dus goed over informeren.

Waardevermeerdering na verduurzamen woning

Naast de besparingen op je energierekening kan het verduurzamen van je woning ook zorgen voor een waardevermeerdering. Heb je momenteel bijvoorbeeld een woning met label C of D en verandert dit na de genomen maatregelen in een A-label, dan kan de waarde van je woning flink stijgen. Het is namelijk gebleken dat woningen met een hoger energielabel meer opleveren dan vergelijkbare woningen met een laag energielabel.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om te verduurzamen of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *