Verzekeringen voor je koopwoning: wat is verplicht en wat is handig?

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je een koopwoning koopt en een hypotheek aanvraagt denk je niet direct aan bijbehorende verzekeringen, terwijl je deze vaak wel nodig hebt wanneer je een hypotheek afsluit. Een aantal verzekeringen zijn zelfs verplicht, terwijl andere verzekeringen ook handig kunnen zijn. Wij zetten ze voor je op een rij!

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Iedereen die een huis koopt en hier een hypotheek op heeft gevestigd moet verplicht een opstalverzekering hebben. Daarnaast is het in sommige gevallen ook verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar wat verzeker je hier precies mee?

Opstalverzekering

Een opstalverzekering dekt onverwachte schade aan je huis. Mocht je woning door bijvoorbeeld storm, wateroverlast of brand beschadigd raken dan krijg je met deze verzekering een vergoeding voor de financiële schade. Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan spullen die vast zitten aan je woning, bijvoorbeeld je muren, dak, keuken, tuin, zonnepanelen etc.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is in de meeste gevallen niet meer verplicht om af te sluiten voor je hypotheek. Deze verzekering is bij sommige geldverstrekkers alleen nog verplicht wanneer je een hypotheek afsluit zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG), wanneer je meer dan 80% van de marktwaarde van de woning leent en wanneer je ouder bent dan 70 jaar.

Toch kiezen de meeste mensen er wel voor om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij hun hypotheek, zodat ze ervan verzekerd zijn dat wanneer ze komen te overlijden hun eventuele partner en kinderen de hypotheek nog kunnen betalen. Hiermee voorkom je dat je dierbaren na overlijden plotseling op straat komen te staan. Een overlijdensrisicoverzekering kun je via Hypotheek24.nl afsluiten.

Welke verzekeringen zijn niet verplicht, maar wel handig?

Naast de verplichte verzekeringen zijn er een aantal verzekeringen die handig zijn om af te sluiten wanneer je een woning koopt of bezit. Wij leggen je uit waarom.

Woonlastenverzekering

Het kan voorkomen dat je onverwachts werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Een woonlastenverzekering garandeert dat in een dergelijke situatie (een deel van) je hypotheek doorbetaald kan worden. Deze uitkering ontvang je voor een bepaalde periode. De uitkeringsduur bepaal je wanneer je de verzekering afsluit. Ook de woonlastenverzekering is via Hypotheek24.nl af te sluiten.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt alle schade aan diefstal van spullen die niet vastzitten aan je woning en die je dus mee kunt nemen wanneer je eventueel zou verhuizen. Zo is bij een inboedelverzekering schade aan je keuken bijvoorbeeld niet verzekerd, maar je koffiezetapparaat en keukengerei wel.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen, bijvoorbeeld over je verzekering? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *