Aantal hypotheekaanvragen neemt fors toe

Leestijd: 2 minuten

Sinds vorige week is het aantal hypotheekaanvragen fors toegenomen. Er is sprake van een stijging van 76% ten opzichte van de week ervoor, het hoogste aantal sinds een half jaar tijd. Dit heeft alles te maken met de lichte rentestijging die de geldverstrekkers hebben doorgevoerd. Wij geven je een update!

Sprake van lichte stijging hypotheekrente

Sinds vorige week hebben de meeste geldverstrekkers de rente verhoogd. Ongeveer de helft van de geldverstrekkers verhoogden het tarief voor de hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar. Vooralsnog gaat het om lichte rentestijgingen. De verwachting is dat ook deze week de rente nog wat zal stijgen. Wat de hypotheekrente op lange termijn gaat doen is nu nog onduidelijk. Dit hangt er met name vanaf of de Europese Centrale Bank (ECB) de rente gaat verhogen op 4 mei.

Vooral starters vragen nieuwe hypotheek aan

Van alle hypotheekaanvragen gaat het in de meeste gevallen om starters. Waar vorig jaar 49% van de hypotheekaanvragen starters betrof, is het dit jaar in 56% van de aanvragen het geval. Dit kan voornamelijk worden toegeschreven aan de dalende huizenprijzen. Hierdoor is er weer meer ruimte voor starters op de woningmarkt.

Rentevaste periode van 10 jaar blijft populairst

Van alle hypotheekaanvragen blijft de hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar het populairst. Eerder schreven we al dat dit voornamelijk te maken heeft met het feit dat hypotheken met een variabele rente duurder zijn geworden. Ook een hypotheek met een rentevaste periode van 20 jaar is afgenomen in populariteit vanwege de hogere hypotheekrentes.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *