Hypotheekrente: 3 opvallende trends van dit moment

Leestijd: 3 minuten

Zoals je vast al voorbij hebt zien komen is de hypotheekrente het afgelopen jaar flink gestegen. We zien echter in het eerste kwartaal van dit jaar wat meer schommelingen. Dit heeft te maken met de onrust in de bankenwereld. Hierdoor daalde ook de hypotheekrente weer iets. Toch zijn er een aantal opvallende trends te zien op de hypotheekmarkt. Wij zetten ze voor je op een rij.

Hypotheekrentes met verschillende rentevaste periodes liggen dicht bij elkaar

Een van de opmerkelijkste trends die opvalt in het eerste kwartaal van 2023 is dat de hypotheekrentes met verschillende looptijden dichter bij elkaar komen te liggen. In een ‘normale’ hypotheekmarkt betaal je een hogere rente wanneer je kiest voor een langere rentevaste periode. Hiervoor krijg je een stukje zekerheid over je maandlasten. Voorheen was een variabele rente goedkoper dan 10 jaar rentevast. Nu is dat niet altijd meer het geval.

We zien namelijk dat vooral de variabele hypotheekrentes in het eerste kwartaal duurder zijn geworden. Dit terwijl de hypotheekrente met een rentevaste periode van 10 jaar juist wat is gedaald. De prijs voor de zekerheid van 10 jaar stabiele maandlasten is dus relatief laag.

Veel concurrentie met de hypotheekrente tussen geldverstrekkers

Een tweede trend wat opvalt is dat tussen de goedkoopste en duurste geldverstrekker grote verschillen zitten bij dezelfde rentevaste periode. Daarom is het verstandig om je hierover goed te laten informeren wanneer je op zoek bent naar een nieuwe hypotheek.

Bij een annuïteitenhypotheek van 10 jaar rentevast (met NHG) betaal je bij de goedkoopste geldverstrekker een hypotheekrente van 3,87%, terwijl je bij de duurste partij 4,30% kwijt bent.

Hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar domineert de hypotheekmarkt

De derde trend die we zien op de hypotheekmarkt is dat hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar  fors in populariteit zijn toegenomen. Waar in het eerste kwartaal van 2022 iets minder dan één op de vijf huiseigenaren koos voor een rentevaste periode van 10 jaar, is dat nu in ruim de helft van de hypotheekaanvragen het geval. Dit gaat voornamelijk ten koste van de rentevaste perioden van 20 en 30 jaar.

Enerzijds is de reden hiervoor dat het gemiddeld goedkoper is om de rente 10 jaar vast te zetten ten opzichte van een variabele hypotheekrente of 5 jaar rentevast. Voor hetzelfde geld heb je nu langer zekerheid over je maandlasten. Anderzijds heeft de populariteit van 10 jaar rentevast te maken met de haalbaarheid van de financiering. Hoewel een rentevaste periode van 20 of 30 jaar niet heel veel duurder is dan 10 jaar maakt het met de huidige rentestanden toch nog een groot verschil in de maandlasten.

Toen enkele jaren geleden de hypotheekrentes historisch laag waren werd juist vaker gekozen voor een langere rentevaste periode. Dit is nu niet meer het geval waardoor men toch eerder kiest voor 10 jaar rentevast.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *