Starters meer kwijt aan hypotheeklasten ondanks dalende prijzen

Leestijd: 2 minuten

Starters zijn tegenwoordig een groter gedeelte van hun inkomen kwijt aan hypotheeklasten ten opzichte van vorig jaar. Ondanks dat de huizenprijzen dalen zijn de maandlasten voor starters gestegen. Dit heeft alles te maken met de hypotheekrentes die fors zijn gestegen. Wij leggen je uit hoe dit precies zit!

Maandlasten gemiddeld met 300 euro gestegen

Voor een gemiddelde koopwoning zijn starters nu 32,9 procent van hun inkomen kwijt waren aan de hypotheek. Een jaar eerder was dit nog 27 procent van hun inkomen. De maandlasten stijgen hierdoor gemiddeld met zo’n 300 euro per maand.  

Wel wordt verwacht dat het percentage voor de woonlasten weer wat zal dalen. Dit heeft te maken met de groei van inkomens en de verwachting dat de huizenprijzen nog iets verder zullen dalen.

Doorstromers profiteren van verhuisregeling

Wanneer je al een koopwoning hebt en verhuist naar een nieuwe koopwoning, heb je doorgaans veel minder last van de gestegen hypotheekrente. Vooral starters lijken de dupe te zijn dan de hoge rentestanden. Als doorstromer kun je in veel gevallen namelijk profiteren van de verhuisregeling. Veel mensen hebben in de afgelopen 10 jaar hun hypotheek afgesloten tegen een lage rente. Wanneer je van plan bent in de toekomst te verhuizen, kun je met de verhuisregeling in de meeste gevallen je gunstige rente en hypotheekvoorwaarden meenemen naar je nieuwe woning. 

Voor een gemiddelde koopwoning is een starter maandelijks ongeveer 1550 euro netto kwijt, bij een hypotheekrente van 4,8%. Voor exact dezelfde woning is een doorstromer met een rente uit 2021 (1,54%) gemiddeld 1230 euro kwijt per maand.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *