De verhuisregeling: wat is het en hoe werkt het?

Leestijd: 2 minuten

Veel mensen hebben de afgelopen jaren hun hypotheek afgesloten tegen een lage rente. Wanneer je van plan bent in de toekomst te verhuizen, kun je met de verhuisregeling in de meeste gevallen je gunstige rente en hypotheekvoorwaarden meenemen naar je nieuwe woning. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Wij vertellen je hoe het zit!

Hoe werkt de verhuisregeling?

Een verhuisregeling (ook wel meeneemregeling) biedt jou de mogelijkheid om de huidige hypotheek voort te zetten bij de nieuw te kopen woning. Het meenemen van je hypotheek kan aantrekkelijk zijn wanneer je bijvoorbeeld een lage rente hebt afgesloten. Het is echter niet verplicht om gebruik te maken van de verhuisregeling. Wanneer je een nieuwe hypotheek af kunt sluiten tegen een lagere rente of gunstigere voorwaarden dan je huidige hypotheek, dan is het verstandiger om je oude hypotheek af te lossen en een nieuwe af te sluiten.

Wat als de nieuwe hypotheek hoger is?

Nu de marktwaarde van de woningen blijft stijgen is de kans natuurlijk groot dat je een hogere hypotheek nodig hebt dan je huidige hypotheek is. In dat geval moet je een nieuwe hypotheek afsluiten bij dezelfde geldverstrekker voor het bedrag wat je tekort komt. Dit nieuwe hypotheekgedeelte valt dan ook onder de op dat moment geldende rente en voorwaarden.

Let op: je kunt alleen basisrente meenemen

Je neemt bij de verhuisregeling alleen de basisrente mee die van toepassing was op het moment dat je hypotheek destijds afsloot. Stel dat je nu een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en je nieuwe hypotheek is zonder NHG, dan krijg je de rente voor de hypotheek zonder NHG. Er wordt dan wel uitgegaan van de rente zonder NHG die geldig was toen jij je oude hypotheek afsloot. Datzelfde geldt ook wanneer je nu maar 60% van de marktwaarde leent en je in de nieuwe situatie 100% van de marktwaarde leent.

Weten wat er mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *