Ondanks rentestijging blijft oversluiten aantrekkelijk

Leestijd: 2 minuten

Het aantal nieuwe hypotheekaanvragen is afgelopen maanden behoorlijk afgenomen. De belangrijkste redenen zijn de snel stijgende hypotheekrentes en het grote woningtekort. Door de hoge rentes lijkt het oversluiten van de hypotheek minder aantrekkelijk geworden, maar is dat wel zo? Wij vertellen je hoe het zit!

Inflatie belangrijke oorzaak voor rentestijging

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de hypotheekrentes die met een rap tempo blijven stijgen. In een paar maanden tijd is de hypotheekrente al met ruim 1% gestegen. Dat de hypotheekrente momenteel zo hard stijgt is een direct gevolg van de hoge inflatie die al maanden aan het oplopen is.

Minder hypotheekaanvragen

Terwijl er begin dit jaar juist een recordaantal hypotheekaanvragen werd gedaan, zien we nu dat het aantal hypotheekaanvragen juist afneemt. Hier zijn twee redenen voor:

  • Groot woningtekort
    Dat er minder hypotheken zijn aangevraagd in het afgelopen kwartaal heeft onder andere te maken met het grote woningtekort. Het aanbod van woningen die in de verkoop komen te staan is laag en ook de doelstellingen voor de bouw van voldoende nieuwbouwwoningen worden niet gehaald.
  • Historisch lage rentes in de voorgaande jaren
    Doordat de hypotheekrente de afgelopen jaren juist historisch laag was hebben veel huiseigenaren er destijds voor gekozen om de hypotheek over te sluiten naar een lage rente en deze voor langere tijd vast te zetten. Doordat de rente nu hoger ligt is het voor deze mensen minder aantrekkelijk om hun hypotheek over te sluiten.

Oversluiten nog steeds rendabel

Toch is er ook nog goed nieuws te melden! Ondanks dat de rente is gestegen is deze historisch gezien nog steeds laag, waardoor oversluiten in veel gevallen nog wel rendabel is. Daarnaast heeft de rentestijging als groot voordeel dat je een lagere boeterente betaalt. Je betaalt boeterente wanneer je de hypotheek vroegtijdig aflost, doordat de geldverstrekker als het ware ‘inkomsten misloopt’. De hoogte van de boeterente wordt bepaald door het verschil tussen de rente die je op dat moment betaalt en de huidige marktrente. Doordat de rente momenteel stijgt, loopt de geldverstrekker minder inkomsten mis wanneer je de hypotheek oversluit en ligt de boete dus ook een stuk lager.  

Weten wat er mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *