Hypotheekrentes verder omhoog door inflatie

Leestijd: 2 minuten

Eerder dit jaar schreven we al eens over de stijging van de hypotheekrentes, we gingen er toen vanuit dat het einde van de lage hypotheekrente in zicht was. De laatste weken bleef een verdere stijging vooralsnog uit, maar afgelopen week besloten veel geldverstrekkers de rente toch verder te verhogen.

Korte terugblik

  • De hypotheekrentes zijn vanaf januari over alle rentevastperiodes gestegen. De meeste geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente in kleine stappen.
  • Begin februari zijn de rentes op de kapitaalmarkt opgelopen, dat effect zal zich ook vertalen naar een stijging van de hypotheekrentes.
  • De verwachting is dat in het voorjaar de hypotheekrente stap voor stap omhoog zal gaan.

De inschatting die we in februari maakten lijkt tot op dit moment ook uit te komen. We weten inmiddels dat de hoofdoorzaak van de stijgende hypotheekrentes de aanhoudende hoge inflatie is, die hoge inflatie zorgt voor een stijging van de marktrentes. Dat zijn rentes die gelden op kapitaalmarkten. Als een geldverstrekker meer rente moet betalen over het geld dat ze lenen, dan moet de consument dat in de meeste gevallen ook.

NHG

Wat ook opvalt is dat het verschil tussen de hypotheekrente van een hypotheek met NHG en zonder NHG steeds kleiner begint te worden. De kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ligt sinds 1 januari 2022 op 355.000 euro, en de gemiddelde huizenprijs is momenteel +- 438.000 euro. Hierdoor zien geldverstrekkers in dat het in de huidige situatie weinig tot geen verschil maakt, de consument heeft simpelweg vaak niet eens de keuze in de huidige woningmarkt.

Kosten NHG

De eenmalige premie die kopers voor een NHG-hypotheek betalen, bedraagt 0,6%. De premie is bedoeld om het vermogen van het garantiefonds op peil te houden. NHG springt bij als kopers in betalingsproblemen komen na bijvoorbeeld het overlijden van de partner, scheiding of werkloosheid. De kosten van NHG, de 0,6% over het totale hypotheekbedrag, zijn fiscaal aftrekbaar. Door de belastingteruggave en de rentekorting verdien je deze kosten snel terug.

Gratis oriëntatiegesprek: maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *