Huizenprijzen blijven dit jaar stijgen

Leestijd: 2 minuten

De oorlog in Oekraïne heeft inmiddels ook effect op de Nederlandse woningmarkt en huizenprijzen. De bouwkosten gaan omhoog waardoor er vertraging ontstaat bij nieuwbouwprojecten. Daarnaast stijgen ook de hypotheekrentes en huizenprijzen mede door de hoge inflatie van dit moment. Het probleem bij nieuwbouwprojecten zit hem vooral in de metaal -en houtprijzen, die blijven maar oplopen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en daarvoor al door de coronacrisis.

Inflatie

Door de hoge inflatie kun je als huishouden minder geld lenen, en dus ook minder betalen voor een woning. Terwijl de huizenprijzen blijven stijgen zal het steeds moeilijker worden om als huizenkoper een betaalbare woning te vinden. Zelfs als je een dubbel modaal inkomen hebt is het op dit moment lastig om een woning te vinden. Economen gaan er nu vanuit dat de huizen dit jaar ongeveer 17 procent duurder zullen worden ten opzichte van vorig jaar.

Nieuwbouw

Voor de bouwsector zal het van belang zijn hoelang de oorlog in Oekraïne nog gaat duren. Zowel Rusland als Oekraïne zijn twee belangrijke producenten en leveranciers van grondstoffen waaronder metalen en hout. Tekorten en hoge prijzen drukken dus de productie van nieuwbouwwoningen in Nederland.

Economie

Vooralsnog doet de Nederlandse economie het goed, en is de werkloosheid op dit moment laag. Dat is een belangrijke factor voor consumenten als het gaat om incidentele uitgaven. Bijvoorbeeld de aankoop van een huis. De verwachting is wel dat de groei van de economie zal stagneren, en mocht de oorlog in Oekraïne uiteindelijk zorgen voor recessie dan zullen de huizenprijzen ook minder hard stijgen dan we nu voorzien.

Gratis oriëntatiegesprek: maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *