Meer vraag naar zonnepanelen dan ooit

Leestijd: 2 minuten

De kosten voor energie blijven onverminderd hoog en dat zal voorlopig ook nog wel zo blijven. De laatste weken zien leveranciers van zonnepanelen de vraag door het dak schieten. Door de hoge energieprijzen zijn veel mensen aan de slag gegaan hun woning verder te verduurzamen.

Snel terugverdiend

Veel mensen hebben inmiddels te maken met een aflopend of afgelopen energiecontract en betalen om die reden op dit moment een veel hoger, vaak variabel, tarief. Daarom is een investering in zonnepanelen op dit moment erg interessant. Eerder lag de terugverdiend nog op ongeveer zeven jaar en dat is op dit moment slechts drie jaar. Dus het moment om te verduurzamen!

Lange wachttijd

Wie wil investeren in zonnepanelen moet lang wachten denk dan aan ongeveer drie tot vier maanden. Eerder lag de wachttijd tussen de vier tot acht weken. Ook de sector installatietechniek heeft een groot tekort aan personeel, waardoor het lang duurt voor offertes kunnen worden uitgebracht en worden opgevolgd. Daarnaast is er een structureel tekort aan materialen benodigd voor de installatie.

Hoge kosten, maar veel rendement

Wie de prijzen van zonnepanelen langere tijd volgt ziet dat de installatiekosten fors duurder zijn geworden. In 2020 lagen de kosten voor tien zonnepanelen op ongeveer 5.000 euro, dat is nu honderden euro’s duurder. Daarentegen is het rendement behoorlijk beter dan enkele jaren geleden en kunnen de zonnepanelen van nu veel meer energie opwekken. Zo kun je de kosten sneller terugverdienen en is het een duurzame investering.

Energiebespaarbudget aanvragen?

Bij het energiebespaarbudget wordt tot maximaal 6% van de waarde van de woning in een bouwdepot geplaatst. Dit deel van het bouwdepot kan je alleen gebruiken om energiebesparende voorzieningen mee te treffen, zoals de aanschaf van zonnepanelen. Je hoeft deze niet te specificeren op het moment van aanvraag, dat mag ook later.

Er zijn een aantal online tools beschikbaar om een indicatie te krijgen van wat je ongeveer nodig hebt én wat je daarmee kunt besparen, zoals de Energiebespaarders. Het bedrag kun je in het energiebespaarbudget zetten met een maximum van 6% van de waarde van de woning. Als je vervolgens verhuisd bent, kun je ervoor kiezen om een energieadviseur langs te laten komen. Die maakt dan samen met jou een plan voor het verduurzamen. Deze kosten declareer je tenslotte uit je Energiebespaarbudget. Handig toch?

Weten wat mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *