Jubelton binnenkort verleden tijd

Leestijd: 2 minuten

Per 1 januari 2023 wordt de schenkingsvrijstelling eigen woning (beter bekend als de jubelton) flink verlaagd. Waar je nu nog ruim 106.000 euro belastingvrij kunt schenken voor de aankoop van een woning zal dit volgend jaar verlaagd worden naar een bedrag van 27.321 euro

Eerlijker speelveld

Het kabinet heeft deze beslissing genomen omdat de jubelton ongelijkheid in de samenleving vergroot aangezien alleen kinderen van vermogende ouders hiervan kunnen profiteren. Het doel van het kabinet is dan ook om een eerlijker speelveld te creëren voor starters op de woningmarkt om zo de ongelijkheid te verminderen.

Jubelton vanaf 2024 helemaal afgeschaft

Het volledig afschaffen van de jubelton bleek voor het kabinet in 2023 nog niet haalbaar, aangezien ouders hun kinderen in dat jaar nog steeds een vrij te besteden bedrag mogen schenken van 27.321 euro. Om deze reden is ervoor gekozen om schenkingsvrijstelling voor de eigen woning gelijk te stellen aan dit bedrag. Vanaf 1 januari 2024 wordt de jubelton echter wel volledig afgeschaft.

Extra hypotheekaanvragen verwacht

Nu dit jaar nog wel geprofiteerd kan worden van de volledige jubelton wordt dan ook verwacht dat huizenkopers hierop zullen anticiperen door toch nog voor het einde van het jaar een woning te kopen. Om deze reden worden dan ook extra veel hypotheekaanvragen verwacht. Eerder gebeurde dit bijvoorbeeld ook toen de hypotheekrenteaftrek werd afgeschaft voor aflossingsvrije hypotheken.

Weten wat mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *