Hoe verlaag je de maandlasten van je hypotheek?

Leestijd: 2 minuten

Het afgelopen kwartaal zijn er een recordaantal hypotheken overgesloten. Ondanks dat de rente snel blijft stijgen, door onder andere inflatie, is de rente historisch gezien nog steeds laag. Veel consumenten profiteren door het oversluiten niet alleen van de lagere maandlasten maar ook van lagere boetes. Lees verder hoe dit nou precies zit en wat je zelf nog meer kunt doen om de maandlasten te verlagen!

Lagere maandlasten

Hypotheek oversluiten naar lagere rente

Om je maandlasten te verlagen kun je je hypotheek oversluiten naar een lagere rente. Om te bepalen of het rendabel is om je hypotheek over te sluiten is het allereerst van belang om te controleren hoe hoog je boeterente is. Hiervoor kun je een boeteberekening opvragen bij je geldverstrekker. Je betaalt namelijk alleen een boete wanneer de marktrente lager is dan de rente die jij betaalt (wat nu in de meeste gevallen dus nog zo is). De geldverstrekker loopt wanneer je vroegtijdig oversluit als het ware inkomsten mis. Het voordeel van de huidige rentestijgingen is dat de boete nu dus lager uitvalt omdat de geldverstrekker minder inkomsten misloopt (ieder nadeel heeft zo dus zijn voordeel). In sommige gevallen kun je de boete meefinancieren in je nieuwe hypotheek en kun je daarnaast de boete aftrekken bij de belastingaangifte. Benieuwd of oversluiten in jouw geval ook rendabel is? Maak hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze adviseurs en bekijk jouw mogelijkheden!

Verlagen van je risicoklasse

Een andere mogelijkheid om je maandlasten omlaag te krijgen is het verlagen van je risicoklasse. Dit kan alleen wanneer er sprake is van een hypotheek zonder NHG (hypotheken met NHG vallen namelijk allemaal onder dezelfde risicoklasse). De risicoklasse is de verhouding van het openstaande hypotheekbedrag en de marktwaarde van de woning. Naar mate deze verhouding lager wordt, zal ook het risico en dus de rente omlaag gaan. Je kunt in een lagere risicoklasse terecht komen wanneer je bijvoorbeeld meer aflost op de hypotheek, maar ook wanneer de marktwaarde van de woning stijgt. Met de meest recente vastgestelde WOZ-waarde of taxatierapport kunnen wij voor jou bekijken of je nog in de juiste risicoklasse valt. Wie weet gaat je rente omlaag en hoef je maandelijks dus ook minder te betalen!

Weten wat er mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *