Rentestijging heeft impact op maximale hypotheek

Leestijd: 2 minuten

De hypotheekrentes zijn al geruime tijd aan het stijgen. De verwachting is dat dit nog wel even zo zal blijven. Deze rentestijgingen hebben ook een flinke impact op de hoogte van je maximale hypotheek. Over het algemeen geldt dat de maximale hypotheek lager wordt naar mate de rente stijgt.

Hogere maandlasten door rentestijging

De maximale hypotheek wordt onder andere berekend op basis van je toetsbaar inkomen. Daarnaast wordt je maximale hypotheek ook bepaald door de hoogte van de hypotheekrente. Hoe hoger deze rente is, hoe hoger ook je maandlasten zijn. Wanneer je een woning wilt kopen kan het dus zijn dat je maximale hypotheek fors lager is wanneer de rente stijgt.

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. In dit voorbeeld gaan we uit van een stel met beiden een modaal inkomen van 35.000 euro:

  • Maximale hypotheek met een rente van 1,5% = 354.948,-
  • Maximale hypotheek met een rente van 3,8% = 331.754,-

In de tweede situatie kunnen tweeverdieners met een modaal inkomen dus ruim 23.000 euro minder lenen dan in de eerste situatie. Het is dus belangrijk om de renteontwikkelingen goed in te gaten te blijven houden. Ook wanneer je eerder dit jaar al eens een maximale hypotheekberekening hebt gemaakt is het dus verstandig om nogmaals een berekening te laten maken die actueel is. Wij helpen je hier uiteraard graag bij!

Vraag zo snel mogelijk je renteaanbod aan

Gezien de rentes in korte tijd flink stijgen is het van belang om zo snel mogelijk een renteaanbod aan te vragen zodat de rente in ieder geval vaststaat. Je kunt binnen 24 uur (vaak dezelfde dag nog) een kennismakingsgesprek en adviesgesprek inplannen met een van onze adviseurs. Direct na het adviesgesprek kan het renteaanbod aangevraagd worden.

Hoe snel is een hypotheek geregeld?

Hoe snel we de hypotheek rond kunnen krijgen is deels afhankelijk van hoe snel je zelf alle documenten aan kunt leveren. Daarnaast is het ook afhankelijk van hoe snel de geldverstrekker jouw documenten kan beoordelen. In het meest gunstige geval, bij snelle aanlevering en vlotte beoordeling, zonder opvraag van aanvullende documenten, kan een hypotheek binnen één week geregeld zijn. De gemiddelde doorlooptijd voor het aanvragen van een hypotheek is 3 tot 4 weken.

Plan vandaag nog een afspraak met de adviseur!

Wil je weten wat jouw maximale hypotheek is en ben je benieuwd naar je mogelijkheden? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze adviseurs. Vaak kun je dezelfde dag nog terecht!

Daarnaast  zijn wij ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *