Korte rentevaste periode populairder dan ooit

Leestijd: 2 minuten

De laatste maanden zien we een toename in populariteit van hypotheken die worden afgesloten met een kortere rentevaste periode. Dit heeft ermee te maken dat de rente bij een korte rentevaste periode lager ligt dan wanneer je de rente voor een langere tijd vast zet, wat weer van invloed is op je maximale hypotheek. Wij vertellen je hoe het zit!

Flinke rentestijging sinds vorig jaar

Tot eind vorig jaar daalde de hypotheekrente tot een historisch laagterecord. Veel mensen kozen er destijds dan ook voor om de rente voor een zo lang mogelijke periode vast te zetten. Nu de rentes sinds begin dit jaar weer enorm hard aan het stijgen zijn, kiezen steeds meer mensen ervoor om een kortere rentevaste periode af te sluiten voor hun hypotheek.

Lagere maandlasten bij korte rentevaste periode

Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit kun je ervoor kiezen om de rente bijvoorbeeld voor 5, 10, 15 of 20 jaar vast te zetten. Over het algemeen is de rente lager bij een kortere rentevaste periode dan wanneer je de rente voor een langere periode vast zet. Dit betekent dan ook dat je lagere maandlasten hebt bij een kortere rentevaste periode en kun je om deze reden dan ook een hogere hypotheek krijgen. De rentevaste periode die je dus kiest voor je hypotheek heeft direct invloed op het maximale bedrag wat je kunt lenen.

Rente kort of lang vastzetten?

Doordat de hypotheekrente is gestegen is de keuze ook lastiger geworden welke rentevaste periode het meest geschikt is. Ondanks de stijging is de rente historisch gezien nog vrij laag. Het voordeel van een langere rentevaste periode is dat dit voor langere tijd zekerheid biedt over je maandlasten, maar omdat de rente hoger ligt ben je uiteindelijk wel duurder uit.

Het grote voordeel van een korte rentevaste periode is natuurlijk dat de rente lager is en je maandlasten hierdoor ook lager zijn. Aan de andere kant heb je minder zekerheid over de rente op de lange termijn. Wanneer de rente stijgt en je rentevaste periode loopt af, dan kunnen je maandlasten ineens flink oplopen. Wat uiteindelijk voor jou de beste keuze is verschilt per situatie. Onze adviseurs helpen je graag om dit voor je uit te zoeken!

Weten wat er mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je andere vragen? Maak dan hier een vrijblijvende belafspraak. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *