Veel geldverstrekkers verhogen de hypotheekrente

Leestijd: 2 minuten

De meeste geldverstrekkers verhogen sinds afgelopen week de hypotheekrentes. Deze stijgingen van de hypotheekrente zijn een direct gevolg van eerdere stijgingen van de kapitaalmarktrente. Er zitten echter nog grote verschillen tussen de hypotheekrentes onderling. Wij geven je een update van het laatste rentenieuws!

Kapitaalmarktrente voorspeller voor hypotheekrente

De hypotheekrentes met een rentevaste periode van 5 tot 30 jaar zijn gemiddeld met 0,15% gestegen. Waar je begin februari voor een hypotheek (10 jaar rentevast, met NHG) nog gemiddeld 4,04% rente betaalde, betaal je sinds deze week gemiddeld 4,19% voor precies dezelfde hypotheek.

Deze rentestijging heeft alles te maken met de ontwikkeling van de kapitaalmarktrente. Deze kapitaalmarktrente is de afgelopen periode gestegen door onder andere inflatie en stijgende kosten op de beleggersmarkt. Hierdoor verhogen de geldverstrekkers ook de hypotheekrente. De verwachting is dat de geldverstrekkers de hypotheekrente nog vaker zullen verhogen.

Grote verschillen tussen hoogste en laagste rente

Wanneer je de actuele hypotheekrentes met elkaar vergelijkt valt op dat er bij de geldverstrekkers onderling een groot verschil zit tussen de hoogste en laagste hypotheekrente (bij eenzelfde rentevaste periode, met en zonder NHG).

Stel je kiest een annuïtaire hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar met NHG, dan betaal je bij de goedkoopste geldverstrekker een rentepercentage van 3,92%. Bij de duurste geldverstrekker betaal je 4,84%. Dit is een verschil van maarliefst 0,8% waarbij de maandlasten al gauw kunnen oplopen tot honderden euro’s per maand. Wanneer je op zoekt bent naar een nieuwe hypotheek is het daarom van belang om je goed te laten adviseren over je mogelijkheden.

Korte rentevaste periode niet altijd voordeliger

Wat verder opvalt wanneer we naar de actuele rentestanden kijken is dat de rentes voor 5 jaar vast nauwelijks afwijken van de rentes voor 10 jaar vast. Je betaalt gemiddeld genomen niet extra, als je de hypotheekrente 10 jaar vastzet. Een korte rentevaste periode is niet per se voordeliger dan een langere rentevaste periode.

Aantal hypotheekaanvragen neemt ondanks rentestijging toe

Hoewel de maandlasten door de stijgende hypotheekrente flink zijn gestegen, neemt het aantal hypotheekaanvragen onder jonge huizenkopers nog steeds toe. Dit heeft met name te maken met het ruimere woningaanbod. Daarnaast maken veel doorstromers gebruik van de verhuisregeling waarbij ze de vaak gunstige hypotheekrente mee kunnen verhuizen naar de nieuwe woning.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *