Verduurzamingshypotheek in 4 stappen geregeld

Leestijd: 3 minuten

Er zijn redenen genoeg om je huis te verduurzamen: een lagere energierekening, het is beter voor het milieu, er is sprake van waardevermeerdering voor je huis etc. Er zijn tal van manieren om je woning te verduurzamen met energiebesparende maatregelen. Maar hoe regel je een verduurzamingshypotheek en wat zijn de voordelen? Wij leggen het je uit!

Energiebesparende maatregelen

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren om je woning te verduurzamen. Hierbij is het vooral belangrijk om te kijken naar de terugverdientijd. Dit is de tijd die het kost om de investering terug te verdienen doordat je energierekening lager is. Energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld:

  • Gevel-, dak- of vloerisilatie
  • Isolerende deuren en kozijnen
  • HR++ of driedubbelglas
  • Zonnepanelen
  • Een warmtepomp
  • Een ventilatiesysteem

Het Energiebespaarbudget

Wanneer je nog niet helemaal weet wat je wilt verduurzamen kun je bij de meeste geldverstrekkers een energiebespaarbudget aanvragen. Hierbij hoef je op voorhand geen specificatie aan te leveren voor de taxatie. Het geld gaat in eerste instantie in een bouwdepot. Mocht je naderhand nog geld overhouden dan wordt dit gedeelte gebruikt om extra af te lossen op de hypotheek.  

Je verduurzamingshypotheek in 4 stappen regelen:

Wanneer je precies weet wat je wilt verduurzamen en welke kosten je hiervoor moet maken, komt de volgende stap: de financiering. Er zijn verschillende mogelijkheden die je met elkaar kunt combineren:

Je hypotheek verhogen tot wel 106% van de marktwaarde van de woning

Wanneer je gaat verbouwen kun je je hypotheek verhogen. Normaliter geldt dat je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning kunt lenen na verbouwing. Tenzij je energiebesparende maatregelen laat uitvoeren: in dat geval mag je 106% van de marktwaarde van de woning lenen.

Hogere maximale hypotheek op basis van inkomen

Naast het voordeel dat je bij energiebesparende maatregelen dus 106% in plaats van 100% van de marktwaarde na verbouwing mag lenen, geldt dat je ook een hogere maximale hypotheek kunt krijgen op basis van je inkomen. Je kunt namelijk tot wel 9000 euro meer lenen dan wanneer je geen energiebesparende maatregelen uitvoert.  

Let op! Om voor bovenstaande vrijstellingen in aanmerking te komen, moet het gezamenlijke inkomen minimaal € 33.000 zijn. Ook moet het bedrag wat je extra kan lenen door deze verruimingen volledig besteed worden aan energiebesparende voorzieningen. 

Je hypotheekrente verlagen

Er zijn tegenwoordig een aantal geldverstrekkers die een lagere hypotheekrente aanbieden als je woning energielabel A of energielabel B heeft.

Naast de besparingen op je energierekening kan het verduurzamen van je woning ook zorgen voor een waardevermeerdering van de woning. Het is namelijk gebleken dat woningen met een hoger energielabel populairder zijn en meer opleveren dan vergelijkbare woningen met een laag energielabel. Door de waardestijging van de woning kun je met de hypotheekrente in een lagere risicoklasse komen. De risicoklasse is de verhouding van het openstaande hypotheekbedrag en de marktwaarde van de woning. Naar mate deze verhouding lager wordt, zal ook het risico en dus de rente omlaag gaan. 

Subsidie aanvragen

Via verbeterjehuis.nl, een website van Milieu Centraal, zie je gemakkelijk welke subsidies er in jouw gemeente beschikbaar zijn voor energiebesparende maatregelen. Zo krijg je in veel gemeentes subsidie voor het plaatsen van een warmtepomp, groen dak en isolatie. Goed om te weten: in veel gevallen moet je eerst de subsidieaanvraag doen voor je de maatregel uitvoert. Check dat van tevoren dus goed.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden om te verduurzamen of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *