Verduurzamen van je woning financieren met je hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je van plan bent om te investeren in het verduurzamen van je woning is het verstandig om na te denken hoe je dit wilt financieren. Energiebesparende maatregelen voor je woning kunnen namelijk best wat geld kosten. Wij vertellen hoe je dit kunt financieren.  

Subsidie vanuit de overheid of gemeente 

Allereerst is het handig om in kaart te brengen welke energiebesparende maatregelen je wilt nemen in de woning. Er zijn namelijk een aantal subsidieregelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Zo is er de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vanuit de overheid. Daarnaast hebben provincies en gemeenten vaak ook nog eigen subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen. De mogelijkheden van deze subsidieregelingen verschillen per gemeente. Het is daarom altijd handig om navraag te doen of je in aanmerking komt bij de gemeente waarin jij woont!  

Energiebesparende maatregelen financieren met je hypotheek 

Aangezien verduurzamen vaak een duurdere investering is kiezen veel mensen ervoor om deze kosten mee te financieren in hun hypotheek. Hier zitten twee belangrijke voordelen aan: 

  • Je kunt tot 9000 euro meer lenen dan wanneer je geen energiebesparende maatregelen neemt 
  • Je kunt op basis van de marktwaarde van de woning 106% lenen in plaats van het normale maximum van 100%. 

Om hiervoor in aanmerking te komen, moet het gezamenlijke inkomen minimaal € 33.000 zijn. Ook moet het bedrag wat je extra kan lenen door deze verruimingen volledig besteed worden aan energiebesparende voorzieningen. Je zal op voorhand de plannen moeten specificeren aan de taxateur, die dit bedrag vervolgens meeneemt in het taxatierapport. Voor dit bedrag krijg je vervolgens een bouwdepot in de hypotheek. Je kan de verruiming boven 100% marktwaarde dus niet gebruiken om bijvoorbeeld je kosten koper mee te betalen. 

Het Energiebespaarbudget 

Wanneer je nog niet helemaal weet hoe je wilt verduurzamen kun je bij de meeste geldverstrekkers een energiebespaarbudget aanvragen. Hierbij hoef je op voorhand geen specificatie aan te leveren voor de taxatie. Het geld gaat in eerste instantie in een bouwdepot. Mocht je naderhand nog geld overhouden dan wordt dit gedeelte gebruikt om extra af te lossen op de hypotheek.  

Energiebesparende maatregelen lager dan 10.000  

Wanneer je een kleinere investering doet voor het verduurzamen van je woning (minder dan € 10.000), dan kun je meestal beter een gewone lening afsluiten in plaats van een hypotheek. Zo kun je bijvoorbeeld tegen 0% rente een duurzaamheidslening afsluiten bij het Nationaal Warmtefonds of via je gemeente. 

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *