Een energiezuinige woning: de voordelen op je hypotheek!

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je van plan bent energiezuiniger te gaan wonen zitten hier veel voordelen aan. Niet alleen kun je meer lenen wanneer je gaat verduurzamen, er zijn ook geldverstrekkers die bij een energiezuinige woning rentekorting aanbieden op de hypotheek. Wij zetten de hypotheekvoordelen voor je op een rij.

Maximale hypotheek hoger bij verduurzaming van je huidige woning

Wanneer je plannen hebt om je huidige woning te verduurzamen kun je op basis van de marktwaarde van de woning (na verbouwing) 106% lenen in plaats van het normaal geldende maximum van 100% van de marktwaarde. Je mag uiteindelijk dus meer lenen dan wanneer je geen energiebesparende maatregelen neemt. Dit bedrag kan oplopen tot een maximum van €9000,-. Voorwaarde is wel dat het gezamenlijke inkomen minimaal €33.000 is en dat dit bedrag ook daadwerkelijk wordt gebruikt voor energiebesparende maatregelen.

Hogere leencapaciteit bij aankoop energiezuinige woning

Wanneer je een nieuwe woning koopt is het verstandig om te letten op het energielabel of het energieprestatie coëfficiënt (EPC) van de desbetreffende woning. In beide gevallen wordt aangegeven hoe energiezuinig de woning is. Wanneer je een energielabel hebt van tenminste A++ (welke is afgegeven na 1 januari 2015) óf wanneer de woning een EPC van maximaal 0,4 heeft, kun je €9000 meer lenen dan je normaal op je inkomen zou kunnen lenen. De gedachte hierachter is dat je energielasten lager zijn en je dus meer besteedbaar inkomen hebt voor de hypotheeklasten. Ook hier geldt dat je wel een minimaal gezamenlijk inkomen moet hebben van €33.000.

Nul-op-de-meter-woning

Tegenwoordig zijn er steeds meer nul-op-de-meter-woningen op de markt. Dit zijn woningen waarbij jaarlijks net zo veel energie wordt verbruikt als dat er lokaal wordt opgewekt. Het is als het ware een energieneutrale woning. Wanneer je een nul-op-de-meter-woning koopt mét een energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar kun je maximaal €25.000 meer lenen dan je normaal zou kunnen lenen op basis van je inkomen. Wanneer je een nul-op-de-meter-woning koopt zonder deze energieprestatiegarantie kun je maximaal €15.000 euro extra lenen. Ook voor deze regeling geldt dat je minimaal een gezamenlijk inkomen moet hebben van €33.000.

Korting op je hypotheekrente

Naast deze verruimingen van je maximale hypotheek belonen geldverstrekkers klanten zelf ook nog eens door rentekortingen aan te bieden wanneer je in een energiezuinige woning woont of deze aankoopt. In veel gevallen geldt: hoe hoger het energielabel of lager de EPC is, hoe meer rentekorting je kunt krijgen. Ook zijn er geldverstrekkers met speciale duurzaamheidshypotheken. Hierbij wordt een deel van de hypotheek afgesplitst van de hoofdsom. Vaak wordt dit bedrag in een bouwdepot gestopt waar je een lagere rente over hoeft te betalen. De mogelijkheden en voorwaarden voor deze rentekortingen verschillen per geldverstrekker.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *