Ben je doorstromer? Hier moet je op letten!

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je in een koopwoning woont en je een hypotheek af wilt sluiten voor een volgende koopwoning, dan zijn er een aantal zaken waar je als doorstromer extra rekening mee moet houden. Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij!

Verhuisregeling vaak gunstig

Een verhuisregeling (ook wel meeneemregeling) biedt jou de mogelijkheid om de huidige hypotheek voort te zetten bij de nieuw te kopen woning. Het meenemen van je hypotheek kan aantrekkelijk zijn wanneer deze tegen een lagere rente hebt afgesloten. Wanneer je voor de nieuwe woning een hogere hypotheek nodig hebt dan moet je voor het resterende gedeelte een extra hypotheek afsluiten tegen de op dat moment geldende rente en voorwaarden.

Overwaarde gebruiken voor nieuwe woning

Wanneer er sprake is van overwaarde uit de oude woning kan dit gevolgen hebben voor je renteaftrek. Deze overwaarde moet je namelijk gebruiken bij het financieren van de nieuwe woning. Doe je dit niet en kies je er dus voor om dat gedeelte op te nemen in je hypotheek dan krijg je hier geen renteaftrek over.

Overbruggingshypotheek

De koop en verkoop van de woning sluiten nooit helemaal goed aan op elkaar. Wanneer je de nieuwe woning eerder hebt gekocht dan de oude woning verkocht kan je gebruik maken van een overbruggingshypotheek. Dit is van toepassing wanneer je uit de oude woning overwaarde hebt en dit wilt gebruiken voor de nieuwe woning. De hoogte van de overbruggingskrediet verschilt per situatie. Een geldverstrekker verstrekt een lager overbruggingskrediet als je oude woning nog niet verkocht is, omdat ze niet weten wanneer je woning verkocht wordt en wat de overwaarde zal zijn.

Maximaal 30 jaar recht op hypotheekrenteaftrek

Wanneer je al een hypotheek op je koopwoning hebt gehad en een nieuwe woning koopt heb je mogelijk niet de hele looptijd recht op hypotheekrenteaftrek. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar fiscaal aftrekbaar op je inkomen. Wanneer je bijvoorbeeld al 7 jaar hebt geprofiteerd van de renteaftrek en je sluit voor de nieuwe woning een hypotheek af met een looptijd van 30 jaar, heb je dus nog recht op 23 jaar hypotheekrenteaftrek. Dit heeft ook gevolgen voor je leencapaciteit, aangezien de maandlasten voor de laatste 7 jaar dus hoger zijn.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *