Private lease staat hypotheek voor starters in de weg

Leestijd: 3 minuten

De populariteit van private leasecontracten voor auto’s neemt steeds verder toe, met name onder jongeren. Uit onderzoek blijkt dat maarliefst driekwart van Generatie Z een leasecontract in de toekomst wel ziet zitten. Wat jongeren vaak niet weten is dat ze door private lease vaak tienduizenden euro’s minder kunnen lenen op hun hypotheek. Er moet daarom meer aandacht komen voor de impact die het afsluiten van een private leasecontract heeft op de hoogte van je maximale hypotheek.

Vooral starters komen in de problemen door private lease

Het valt op dat met name jongeren vaker kiezen voor een private leaseconstructie. Dit heeft ermee te maken dat jongere generaties over het algemeen minder eigen middelen te besteden hebben, waardoor een auto leasen aantrekkelijk lijkt.

Hierdoor zien we dat vooral starters in de problemen komen bij het aanvragen van een hypotheek, omdat een leasecontract een grote impact heeft op de hoogte van de maximale hypotheek. Juist voor starters maakt het hebben van een leasecontract een cruciaal verschil of zij wel of geen woning kunnen kopen. Het is daarom van belang dat jongeren zich meer bewust worden van de eventuele gevolgen van een private leasecontract wanneer zij in de toekomst een woning willen kopen.

Impact private lease op maximale hypotheek

Stel Linda en Ruben hebben een gezamenlijk inkomen van 80.000 euro per jaar. Hun maximale hypotheek is dan 376.994 euro (op basis van 3,8% rente, 10 jaar rentevast). Wanneer zij een private leasecontract afsluiten voor 413 euro per maand met een looptijd van 60 maanden, dan komt hun maximale hypotheek uit op 288.359 euro. Door het hebben van een private leasecontract kunnen zij nu dus 88.000 euro minder lenen op de hypotheek.

Let op: wil je binnen de termijn van vijf jaar het leasecontract ontbinden om een hogere hypotheek af te kunnen sluiten? Dan staat hier vaak een hoge afkoopboete tegenover.

Persoonlijke lening verstandig als alternatief?

Wanneer je een auto wilt kopen zou je er ook voor kunnen kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten. Maar is dit wel verstandig?

Stel Linda en Ruben kopen een auto voor €32.000,- met een rente van 6,7%, dan wordt de aflossing €364,- per maand. De impact van deze persoonlijke lening op de maximale hypotheek is echter nog groter: de maximale hypotheek bedraagt nu nog maar €242.612,-. In totaal kunnen Linda en Ruben nu zelfs 134.382 euro minder lenen op de hypotheek.

Gevolgen private lease vaak onderschat

Zoals je in het rekenvoorbeeld al duidelijk naar voren zag komen heeft een persoonlijke lening nog meer invloed op de maximale hypotheek dan een private leasecontract. Dit sentiment zien we dan ook terug onder starters. We zien in de praktijk dat starters zich meer bewust zijn van de impact van een persoonlijke lening op hun hypotheekmogelijkheden, dan van de impact van private lease.

Ook weten mensen vaak niet dat tegenwoordig 100% van het leasebedrag wordt geregistreerd bij BKR. Wanneer je een private leasecontract aangaat kom je er vaak jarenlang niet, of erg moeizaam, onderuit. Tot die tijd heb je dus een BKR-registratie, wat je hypotheekaanvraag behoorlijk in de weg kan zitten.  

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Heb jij een private leasecontract en wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *