De gevolgen van private lease voor je hypotheek

Leestijd: 2 minuten

We zien dat de aanschaf van private leaseauto’s sterk toeneemt in populariteit. Private lease is voor veel mensen de ideale manier om een nieuwe auto te rijden zonder in één keer een groot bedrag te betalen. Wat veel mensen echter niet weten is dat ze door private lease vaak tienduizenden euro’s minder kunnen lenen op hun hypotheek. Wij leggen je uit hoe dit zit!

Sinds dit jaar een hogere BKR-registratie

Wanneer je een leasecontract afsluit wordt dit altijd geregistreerd bij BKR. Een leasecontract bestaat uit twee gedeeltes, het financiële gedeelte en het service gedeelte. Tot 1 april 2022 werd alleen het financiële gedeelte geregistreerd bij BKR, dit was 65% van het totale leasebedrag. Vanaf 1 april dit jaar is de regelgeving veranderd. Nu worden ook de servicekosten geregistreerd. In andere woorden wordt dus in plaats van 65% van het leasebedrag nu 100% geregistreerd bij BKR. Dit heeft dus behoorlijk impact op je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek soms wel 86.000 euro lager voor modale inkomens

Stel Linda en Ruben hebben beiden een modaal inkomen van 35.000 euro per jaar. Hun maximale hypotheek is dan 330.797 euro (op basis van 4,13% rente, 10 jaar rentevast). Wanneer zij een private leasecontract afsluiten voor 350 euro per maand met een looptijd van 60 maanden komt de maximale hypotheek uit op 244.188 euro. Zij kunnen nu dus 86.000 euro minder lenen op de hypotheek.

Vooral starters de dupe van leasecontracten

Het valt op dat vooral starters op de woningmarkt vaker kiezen voor een private leaseconstructie. Dit heeft er vooral mee te maken dat ze over het algemeen minder eigen middelen te besteden hebben, waardoor een auto leasen aantrekkelijk lijkt. Door de enorme impact op de hoogte van de maximale hypotheek maakt het voor veel starters het verschil of zij wel of geen woning kunnen kopen. Het is daarom van belang om goed op de hoogte te zijn van de eventuele gevolgen wat een private leasecontract kan hebben wanneer je een woning wilt kopen.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Heb jij een private leasecontract en wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *