Variabele rente populairder dan ooit

Leestijd: 2 minuten

Nu de hypotheekrente dit jaar flink is gestegen zien we dat mensen steeds vaker een hypotheek met een variabele rente kiezen of dat ze de hypotheekrente voor een jaar vast zetten. Wat maakt dat dit steeds populairder wordt? Wij leggen het je uit!

Historisch lage rente afgelopen jaren

De hypotheekrente is de afgelopen jaren historisch laag geweest. Hierdoor kozen mensen eerder voor een langere rentevaste periode van bijvoorbeeld tien of twintig jaar. Zo was je als huizenkoper verzekerd van een goedkope rente voor de lange termijn.

Toename variabele rente door rentestijging

Sinds dit jaar is de hypotheekrente fors gestegen. Waar de hypotheekrente begin dit jaar nog tussen de 1 tot 1,5 procent lag is dit inmiddels gestegen naar 3 tot 5 procent. Aangezien de hypotheekrente is gestegen willen mensen dit niet meer voor langere tijd vast zetten, want mocht de rente ondertussen weer dalen dan zit je aan de hogere rente vast voor de periode die is afgesproken.

Daarnaast geldt over het algemeen dat het rentetarief voor een kortere rentevaste periode lager is dan het rentetarief voor een langere rentevaste periode. Ook dit is een reden waarom de variabele rente of rente met een korte rentevaste periode toeneemt in populariteit.

Sterkste procentuele toename van hypotheken met variabele rente

Uit gegevens van DNB komt naar voren dat er in de maand september voor ruim 1 miljard euro aan hypotheken is afgesloten met een variabele rente of rentevaste periode van één jaar. Dit bedrag is 7% hoger dan in augustus en 47% hoger dan in januari van dit jaar. Dit is de sterkste procentuele toename van hypotheken met een variabele rente of rentevaste periode van één jaar.

Deze stijging is vooral opvallend omdat het bedrag van alle hypotheken samen juist is gedaald met 16%. Hieruit blijkt dus dat de hypotheken met een lange rentevaste periode minder populair is dan voorheen. Desondanks blijft het aandeel van hypotheken met een lange rentevaste periode groter dan hypotheken met een korte rentevaste periode of variabele rente, het verschil wordt wel kleiner.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *