Dalende trend hypotheekrente zet door

Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws voor mensen die een nieuwe hypotheek willen afsluiten! Voor de vijfde week op rij zien we dat de hypotheekrente aan het dalen is. Deze dalende trend zien we vooral terug bij hypotheken met een langere rentevaste periode. Wat de rente in de toekomst gaat doen en tips waar je op moet letten? Wij vertellen je meer!

Huidige rentedaling een van de grootste dit jaar

Waar de hypotheekrente begin dit jaar nog rond de 1,5% lag, steeg deze gedurende het jaar tot gemiddeld 4,8%. Toch zien we nu al een aantal weken op rij een dalende trend in de hypotheekrente. Ook de afgelopen week hebben vrijwel alle geldverstrekkers hun hypotheekrente weer verlaagd. In een jaar waarin we voornamelijk verhogingen zagen, komt deze daling in de top drie van grootste dalingen dit jaar. Voor een hypotheek met NHG die tien jaar rentevast staat betaal je nu gemiddeld 4,25% rente.

Kleiner renteverschil tussen 10 en 20 jaar rentevast

Over het algemeen geldt hoe langer je de rente vast zet hoe hoger de rente is. Het voordeel van een langere rentevaste periode is dat dit voor langere tijd zekerheid biedt over je maandlasten, maar omdat de rente hoger ligt ben je uiteindelijk wel duurder uit. De dalende trend van de hypotheekrente zien we vooral terug bij hypotheken met een langere rentevaste periode. Het verschil in rente tussen 10 en 20 jaar rentevast is daarmee ook kleiner geworden. Het renteverschil is gedaald naar gemiddeld 0,26%. Voor een dus relatief minder hoge rente heb je 10 jaar langer duidelijkheid over de hoogte van je maandlasten.

Verwachtingen van toekomstige hypotheekrente

De hoogte van de hypotheekrente hangt af van verschillende factoren. Zo wordt de variabele rente gebaseerd op de geldmarktrente. We zien dat de geldmarktrente aan het stijgen is. De verwachting is dat de variabele hypotheekrente ook nog gaat stijgen. De rente van hypotheken met een langere rentevaste periode wordt mede bepaald door de kapitaalmarktrente, wat meer te maken heeft met vraag en aanbod. De kapitaalmarktrente is gedaald. Daarom wordt verwacht dat de dalende trend van hypotheken met een lange rentevaste periode door zal zetten. Toch kun je nooit zeker weten wat de rente in de toekomst gaat doen, dit is nog even afwachten.

Tip! Bekijk geldverstrekkers die een dagrente hanteren

Bij de hypotheekofferte is er sprake van een offerterente of dagrente. Bij offerterente geldt de rente die is afgesproken in de bindende offerte. Dagrente houdt in dat je de actuele rente krijgt, die geldig is op de dag dat je gaat passeren. Deze mogelijkheid wordt je geboden als de actuele rente lager is, dan de rente in je definitieve hypotheekofferte. De actuele rente en de rente in je definitieve offerte kunnen verschillen doordat er vaak tijd zit tussen het finaal akkoord en het passeren van de hypotheek- en leveringsakte bij de notaris. Nu de verwachting is dat de hypotheekrente nog wel even zal dalen kan het dus verstandig zijn om een geldverstrekker te kiezen die de dagrente hanteert.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *