Sterkste daling huizenprijzen sinds 2013

Leestijd: 2 minuten

Voor de vierde maand op rij zijn de huizenprijzen gedaald. In november daalde de waarde van koopwoningen met 1% ten opzichte van oktober. Dat is de sterkste daling in een maand tijd sinds mei 2013. Hoe dit komt? Wij vertellen je meer!

Daling veroorzaakt door hogere rente

De huizenprijzen zijn sinds 2013 blijven stijgen, tot afgelopen zomer. Toen vond er een omslag plaats waarna de huizenprijzen al een aantal maanden op rij zijn gedaald. Die omslag komt doordat een hypotheek duurder is geworden vanwege de opgelopen hypotheekrente. Over het algemeen geldt hoe hoger de hypotheekrente is, hoe lager de maximale hypotheek is.

Daarnaast is ook het vertrouwen van consumenten in de economie en de eigen financiële situatie al maanden uitzonderlijk laag. Hierdoor stellen meer mensen hun verhuizing uit of kiezen ze er eerder voor om in de huidige woning te blijven wonen en deze te verbouwen.  

Gemiddelde huizenprijs nog wel hoger dan vorig jaar

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen in november nog wel hoger lagen dan een jaar geleden. In november dit jaar was de gemiddelde verkoopprijs 423.000 euro, dit is 4,9% meer dan in november vorig jaar. Maar ook deze stijging neemt af aangezien de gemiddelde jaarstijging in oktober nog 7,8% was.

Woningmarkt weer iets toegankelijker

De extreme krapte op de woningmarkt van de afgelopen jaren lijkt nu wat af te nemen. Nu de huizenprijzen dalen en het woningaanbod toeneemt is de woningmarkt wat toegankelijker geworden. Zo wordt er minder extreem overboden dan voorheen en neemt het aantal bezichtigingen voor woningen die in de verkoop staan af. Dit biedt weer meer mogelijkheden voor starters op de woningmarkt.

Verwachting woningmarkt

Wat de woningmarkt in de toekomst gaat doen valt niet met zekerheid te voorspellen. Economen verwachten dat de huizenprijzen de komende maanden verder gaan dalen. Daarentegen zien we ook dat de hypotheekrentes aan het dalen zijn waardoor het weer goedkoper wordt om een hypotheek af te sluiten en de leencapaciteit hierdoor weer omhoog gaat. Of de dalende trend van de hypotheekrentes voort zal zetten, hangt weer af van onzekere variabelen.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *