Meer financiële ruimte nodig? Neem je overwaarde op!

Leestijd: 3 minuten

Het is een van de grootste vermogensposten die je hebt: de overwaarde op je woning. Nu vrijwel iedereen te maken heeft met inflatie en stijgende kosten is het voor veel mensen lastig om rond te komen. Dit terwijl de huizenprijzen ook fors zijn gestegen en veel mensen hierdoor een flinke overwaarde hebben gekregen op hun woning. Door de overwaarde op te nemen creëer je meer financiële ruimte voor jezelf. Hoe dit in zijn werk gaat? Lees het hier!

Redenen waarom je de overwaarde op wilt nemen

Er zijn verschillende redenen waarom je de overwaarde op zou willen nemen. Zo kun je met het opnemen van de overwaarde het gat in je pensioen opvullen, of eindelijk de plannen om je woning te verduurzamen uitvoeren. Maar je kunt de overwaarde ook gebruiken om je kind te helpen aan een hypotheek of voor de aankoop van een tweede (vakantie)woning. Overwaarde kan ook opgenomen worden om simpelweg meer eigen middelen op de bank te hebben zodat je meer financiële zekerheid hebt. Kortom er zijn tal van redenen waarom je de overwaarde op zou willen nemen.

Regel het opnemen van je overwaarde via Hypotheek24!

Je kunt de overwaarde opnemen door je hypotheek te verhogen. Wanneer de woning al hypotheekvrij was kun je ervoor kiezen om een nieuwe hypotheek af te sluiten op de bestaande woning. Uiteraard kan dit allemaal geregeld worden via Hypotheek24.nl.

Weten wat jouw mogelijkheden zijn voor het verhogen van je hypotheek? Wij helpen je graag! Plan hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs

Hoe neem je overwaarde op in je hypotheek?

Wanneer je overwaarde wilt opnemen in je hypotheek wordt er allereerst gekeken naar je inkomen. De verhoging moet immers wel passen op je inkomen. Wanneer je voldoende leencapaciteit hebt wordt gekeken naar de marktwaarde van je woning om de overwaarde te bepalen. Hiervoor kun je een taxatierapport op laten stellen. Sommige geldverstrekkers gaan ook akkoord met een desktoptaxatie of calcasa rapport.

Daarnaast is het van belang om het bestedingsdoel van de verhoging vast te stellen. Wanneer je de overwaarde wilt gebruiken voor het verbouwen of verduurzamen van de woning zijn er mogelijkheden bij vrijwel alle geldverstrekkers. Wanneer je de overwaarde wilt gebruiken voor consumptieve doeleinden heb je een consumptieve hypotheek nodig, dit is niet bij elke geldverstrekker mogelijk.

Consumptieve hypotheek

Wil je de overwaarde opnemen voor consumptieve doeleinden, dan heb je hier een consumptieve hypotheek voor nodig. Een consumptieve hypotheek is een hypotheek op je huis, die dus niet gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van de woning. Je kan een consumptieve hypotheek bijvoorbeeld gebruiken voor de aankoop van een vakantiewoning of het kopen van een nieuwe auto. Aangezien je de hypotheek niet gebruikt voor je eigen woning, is de consumptieve hypotheek ook niet aftrekbaar van je belasting in box 1. Hierdoor is de toets voor een consumptieve hypotheek zwaarder dan die voor een normale hypotheek omdat je maandlasten hoger liggen dan wanneer je de rente wel kunt aftrekken bij de belasting.

Wanneer je een consumptieve hypotheek af wilt sluiten is het van belang om te kijken bij welke geldverstrekkers dit mogelijk is. Dit is namelijk niet overal het geval. Wanneer je de hypotheek wilt verhogen en dit niet bij jouw huidige geldverstrekker mogelijk is dan kan eventueel de gehele hypotheek overgesloten worden naar een andere geldverstrekker.

Weten of een consumptieve hypotheek bij jou mogelijk is? Wij helpen je graag! Plan hier een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in met een van onze adviseurs.

Onderhands verhogen

Heb jij bij het afsluiten van jouw hypotheek gekozen voor een hogere hypothecaire inschrijving? Dan staat jouw hypotheek bij de notaris hoger ingeschreven dan het bedrag dat je nu leent. Hierdoor is het mogelijk om je hypotheek onderhands te verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven. Je hoeft dus niet opnieuw naar de notaris. Wel zal je opnieuw documenten aan moeten leveren zodat bekeken kan worden of de verhoging past op jouw inkomen.

Wil je je overwaarde opnemen? Neem dan contact op met onze adviseurs!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden voor het opnemen van de overwaarde of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *