Hoge inflatie voordelig voor je hypotheekschuld

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je denkt aan inflatie denk je vaak aan stijgende prijzen en hoge kosten. Als er sprake is van inflatie wordt geld simpel gezegd minder waard. Toch zit er ook een groot voordeel aan inflatie: je hypotheekschuld wordt namelijk ook minder waard! Hoe dit precies zit? Wij leggen het je uit!

Waarom geld minder waard wordt

De gemiddelde inflatie was in 2022 was 10%. Waar je voorheen 100 euro betaalde voor de boodschappen ben je nu voor exact hetzelfde 110 euro kwijt. Of anders gezegd, voor 100 euro kun je minder kopen dan voor de inflatie. Je geld is dus minder waard geworden.

Lonen stijgen, maar hypotheekschuld blijft gelijk

De hoogte van je openstaande hypotheekschuld blijft uiteraard onveranderd, alleen zijn ook deze euro’s minder waard geworden. De schuld zul je natuurlijk gewoon terug moeten betalen, alleen betaal je met euro’s terug die minder waard zijn geworden dan de euro’s die je had geleend. Tegelijkertijd stijgen lonen en uitkeringen mee met de inflatie. Hierdoor wordt de hypotheekschuld minder waard.

Stijgende hypotheekrente als gevolg van inflatie

Het nadeel van inflatie is dat ook de hypotheekrentes het afgelopen jaar flink zijn gestegen. Veel mensen hebben echter hun hypotheekrente vóór de inflatie tegen een gunstig rentetarief voor langere tijd vast kunnen zetten. Hierdoor hebben zij voorlopig geen last van de stijgende hypotheekrentes.

Kopen stuk voordeliger dan huren

Door de inflatie stijgen ook de huurprijzen en wordt spaargeld minder waard. Daarom is het juist in deze tijd interessant om te investeren in een koopwoning voor jezelf of in een woning om te verhuren. Wanneer je een koopwoning hebt profiteer je van het feit dat de schuld minder waard wordt. Wanneer je de woning wilt verhuren profiteer je daarnaast ook nog van de stijgende huurinkomsten.

Dalende huizenprijzen bieden perspectief

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de huizenprijzen voor het eerst sinds 9 jaar zijn gedaald als gevolg van de stijgende hypotheekrentes. Dit is minder goed nieuws voor huizenbezitters. Voor starters op de woningmarkt biedt dit echter wel meer perspectief aangezien er meer potentiële woningen beschikbaar zijn en er minder overboden hoeft te worden. Ook voor mensen die een tweede woning willen kopen om deze bijvoorbeeld te verhuren kunnen de dalende huizenprijzen een gunstige ontwikkeling zijn.  

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *