De verhuurhypotheek: dit moet je weten

Leestijd: 3 minuten

Ben je van plan een woning te kopen om deze te verhuren aan bijvoorbeeld je kind of iemand anders? Dan hebben wij goed nieuws! Het is nu namelijk ook mogelijk om via Hypotheek24.nl een verhuurhypotheek af te sluiten. Lees hier alles wat je over de verhuurhypotheek moet weten!

Wat is een verhuurhypotheek?

Een verhuurhypotheek is een hypotheek op een woning met als doel deze woning te verhuren aan bijvoorbeeld je kinderen of aan derden. Hierbij haal je dus inkomsten uit het verhuren van een koophuis maar ook uit de eventuele waardestijging van het vastgoed

Voordelen van een verhuurhypotheek

Ten opzichte van een reguliere hypotheek heeft de verhuurhypotheek een aantal voordelen. Wij zetten de voordelen voor je op je een rij:

  • Je kunt een woning kopen om deze te verhuren (bijvoorbeeld aan je kind of derden)
  • Kamerverhuur aan (studerend) kind is mogelijk
  • Je kunt rendement halen uit je spaargeld
  • Je bouwt vermogen op voor later

Waar moet je op letten?

Rente bij een verhuurhypotheek

De hypotheekrente bij een verhuurhypotheek ligt over het algemeen hoger dan de hypotheekrente bij een reguliere hypotheek. Dit heeft ermee te maken dat de geldverstrekker meer risico loopt bij een verhuurd onderpand dan bij een pand waar je zelf in woont. De geldverstrekkers rekenen hiervoor een opslag bovenop de geldende hypotheekrente. De renteopslag is op dit moment ongeveer 1%.

Eigen geld inleggen

De maximale hoogte van de verhuurhypotheek verschilt per geldverstrekker. Bij een verhuurhypotheek kun je tussen de 70% en 90% lenen van de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Dit betekent dat je sowieso een bepaald bedrag aan eigen geld in zult moeten brengen voor de woning die je wilt verhuren.

Taxatie van de woning in verhuurde staat

Er wordt gerekend met de marktwaarde van de woning in verhuurde staat. Deze marktwaarde is lager dan wanneer de woning niet wordt verhuurd omdat een huurder huurbescherming heeft en de woning niet zomaar hoeft te verlaten bij verkoop. Hierdoor is het risico voor een geldverstrekker dus groter waardoor er wordt gerekend met een lagere marktwaarde wanneer de woning in verhuurde staat is.

De marktwaarde van de woning in verhuurde staat wordt bepaald door een taxateur. Wanneer je een verhuurhypotheek wilt aanvragen is het dus van belang om vooraf een taxatierapport aan te vragen voor het verhuurde pand. Vervolgens stelt de taxateur zijn taxatierapport op, waarin uitgebreide informatie staat vermeld. Denk hierbij aan de waarde van de woning in verhuurde staat, gemeentelijke regelgeving, referentiepanden, rendement, exploitatiekosten etc.

Jouw verhuurhypotheek berekenen? Maak een afspraak!

Wil jij jouw verhuurhypotheek berekenen en weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *