Je kind helpen met een consumptieve lening

Leestijd: 2 minuten

Nu de huizenprijzen de afgelopen jaren flink gestegen zijn doen steeds meer mensen een beroep op hun ouders om te helpen bij het kopen van een woning. Ook al hebben ouders niet altijd direct geld beschikbaar, vaak is er wel sprake van een flinke overwaarde waar je een consumptieve lening op kunt afsluiten. Hoe werkt dit precies? Wij leggen het uit!

Overwaarde opnemen met een consumptieve hypotheek

Wanneer je overwaarde hebt op je woning kun je deze opnemen door de hypotheek te verhogen met een consumptieve hypotheek. Een consumptieve hypotheek is een hypotheek op je huis, die niet gebruikt wordt voor de aankoop of verbetering van je eigen woning. Je mag een consumptieve hypotheek dus ook gebruiken voor allerlei consumptieve doeleinden (denk aan een vakantiewoning of een nieuwe auto).

Hoe kun je je kind helpen met een consumptieve hypotheek?

Wanneer je je kind wilt helpen met een consumptieve hypotheek zijn er een aantal mogelijkheden. Zo kun je ervoor kiezen om met het vrijgekomen bedrag uit de consumptieve hypotheek geld te schenken of te lenen aan je kind. Op deze manier wordt het voor je kind makkelijker om een woning te kopen omdat ze hierdoor meer bestedingsruimte hebben. Je kunt er echter ook voor kiezen om het vrijgekomen bedrag te gebruiken voor de aankoop van een tweede woning om deze bijvoorbeeld te verhuren aan je kinderen (of aan derden).

Kom je in aanmerking voor een consumptieve hypotheek?

Om in aanmerking te komen voor een consumptieve hypotheek moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Er moet overwaarde in de woning zitten
  • Je moet een geldverstrekker hebben waar een consumptieve hypotheek is toegestaan. Hier vind je een overzicht bij welke geldverstrekkers dit is toegestaan
  • Je moet voldoende inkomen hebben om de lasten van de hypotheek te kunnen  dragen
  • Je kunt alleen een hypotheek zonder Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluiten

Weten wat voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je weten of een consumptieve hypotheek voor jou mogelijk is of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *