Als ouder garant staan voor de hypotheek

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je een woning wilt kopen kan het zijn dat de hypotheek net niet haalbaar is op basis van je inkomen. In dat geval zijn er mogelijkheden om als ouder garant te staan voor de hypotheek van je kind. Wij leggen je uit hoe het werkt!

Wat houdt garant staan in?

Wanneer je als ouder garant staat bij het kopen van een woning word je als ouder mede-eigenaar van de hypotheek. Je tekent als ouder mee voor het gedeelte wat je kind te kort komt bij de aankoop van de woning. Door het garant staan van een ouder kun je een hogere hypotheek krijgen. Om garant te kunnen staan zal de geldverstrekker ook bij de ouders een inkomenstoets doen om zeker te weten dat de maandlasten gedragen kunnen worden.

Maandlasten betalen

Wanneer je ouder garant staat voor jouw hypotheek moet je minimaal 75% van de maandlasten kunnen betalen. Bij een hypotheek waarbij een ouder garant staat betaal je in eerste instantie zelf de volledige maandlasten van je hypotheek. Wanneer je door omstandigheden de maandlasten niet kunt betalen wordt beroep gedaan op de ouder die garant staat. De ouder zal dan gedeeltelijk de maandlasten betalen waarvoor is meegetekend op de hypotheek.

Garantstelling ontbinden

Wanneer je inkomen na bepaalde tijd is gestegen en je voldoende verdient om de hypotheek zelf te dragen kun je de garantstelling van je ouders ontbinden. Wanneer de garantstelling is ontbonden ben je dus zelf verantwoordelijk voor de volledige schuld. Je moet binnen 10 jaar voldoende inkomen hebben om de hypotheek zelfstandig te dragen.

Meetekenen alleen zonder NHG

Wanneer er sprake is van een hypotheek waar een ouder heeft meegetekend is het helaas niet mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) te nemen.

Jouw hypotheek berekenen? Maak een afspraak! 

Wil jij jouw hypotheek berekenen en weten wat jouw mogelijkheden zijn? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *