Prinsjesdag 2022: Dit gaat er veranderen voor woningeigenaren

Leestijd: 3 minuten

De Miljoenennota 2023 die tijdens Prinsjesdag is gepresenteerd, staat dit jaar in het teken van het verbeteren van de koopkracht. Hypotheek24 zet de belangrijkste maatregelen voor huidige en toekomstige woningeigenaren op een rijtje.

Foto: Minister Sigrid Kaag met de Miljoenennota

Prijsplafond op energie

Vanaf 1 november 2022 gaat het prijsplafond in. Deze maatregel is op het laatste moment nog toegevoegd aan de Miljoenennota en aangekondigd tijdens Prinsjesdag, daarom is deze nog niet helemaal klaar. Het plafond houdt in ieder geval in dat huishoudens over de eerst 1200 m3 gas en de eerste 2400 kWh elektriciteit een maximale prijs gaan betalen, in plaats van het markttarief. Momenteel wordt er gedacht aan een maximale prijs van € 1,50 per m3 gas en € 0,70 per kWh elektriciteit. Verbruik je meer gas en elektriciteit dan het ingestelde plafond, dan betaal je daarvoor het hogere markttarief.

De aangekondigde verlaging van de energiebelasting wordt wel geschrapt in verband met de invoering van het genoemde prijsplafond. De eerder aangekondigde eenmalige energietoeslag van € 1.300 voor huishouden met lage inkomens wordt wel gewoon uitgekeerd.

Inkomstenbelasting

Pet 1 januari 2023 stijgt het minimumloon met 10%. De daaraan gekoppelde AOW en uitkeringen stijgen mee. Verder wordt het belastingtarief van de eerste inkomstenbelastingschijf verlaagd met 0,11%. Inkomen uit werk tot € 73.071 wordt vanaf 2023 belast tegen 36,93%.

Verder wordt de arbeidskorting verhoogd naar maximaal €500 netto per jaar. Arbeidskorting is de heffingskorting die je krijgt wanneer je werkt.

Laatste afbouwstap hypotheekrenteaftrek

Vanaf 1 januari 2023 kan je je hypotheekrente tot maximaal 36,93% aftrekken van je belasting. Dit is nu nog maximaal 40%. Dit is relevant voor mensen die met hun inkomen in de hoogste belastingschijf vallen, dit is wanneer je meer dan € 73.031 verdient. Zit je in de laagste schijf? Dan verandert er voor jou niks aan de hypotheekrenteaftrek.

Eigenwoningforfait

In 2023 wordt verwacht dat de WOZ-waarde met 15%-16% gaat stijgen. Daarentegen wordt het percentage eigenwoningforfait (wat gerekend wordt over de WOZ-waarde) verlaagd van 0,45% naar 0,35%.

Afbouw Wet Hillen

De aftrek wegens geen of geringe eigenwoningschuld wordt al vanaf 1 januari 2019 gefaseerd afgebouwd. Vanaf 1 januari 2023 gaat de maximale aftrek 83,34% bedragen over het verschil tussen het eigenwoningforfait en de betaalde hypotheekrente. In 2022 is dat nog 86,67%.

Met deze maatregel krijg je dus te maken als de hypotheekrente die je jaarlijks betaalt lager ligt dan het eigenwoningforfait. 

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

In 2023 wordt de startersvrijstelling overdrachtsbelasting verlengd. De woningwaarde grens wordt in 2023 wel verhoogd naar €440.000.  

Meer betaalbare woning

Er is veel vraag naar betaalbare woningen. Het kabinet heeft daarom € 100 miljoen vrij gemaakt wat naar gemeenten gaat om sneller nieuwe woningen te bouwen voor veel verschillende doelgroepen.

Daarnaast is het kabinet bezig met het wijzigen van de Huisvestingswet. De wijzing moet ervoor zorgen dat vanaf 2023 de helft van alle koop- en huurwoningen toegewezen worden aan mensen die binnen de gemeente wonen. Ook mensen met een cruciaal beroep mogen dan voorrang krijgen. Voor koopwoningen geldt dit alleen voor huizen onder kostengrens van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Wijzigingen voor verhuurders

Voor inkomsten uit verhuur geldt vanaf 2023 een belastingtarief van 34% in plaats 31% in 2022. Daarnaast wordt de overdrachtsbelasting voor het aankopen van een beleggingswoning verhoogd van 8% naar 10,4%.

Afbouw jubelton

Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat de jubelton wordt afgebouwd. In 2022 kan je nog € 106.671 belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. In 2023 is dat nog maar € 27.231. Vanaf 2024 is de jubelton verledentijd.

Onze podcast ook te beluisteren op Spotify

Geen zin om te lezen? Dan hebben wij goed nieuws! Vanaf nu zijn onze podcasts over actuele thema’s over de hypotheek- en woningmarkt ook te beluisteren via Spotify! De podcast over Prinsjesdag beluister je hier.

Jouw hypotheek berekenen? Maak een afspraak! 

Wil jij jouw hypotheek berekenen en weten wat jouw mogelijkheden zijn? Of ben naar aanleiding van de aankondigingen op Prinsjesdag benieuwd wat er voor jou veranderd? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs om een berekening te maken. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *