Maximale hypotheek waarschijnlijk omlaag in 2023

Leestijd: 2 minuten

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert het Ministerie van Financiën om de maximale hypotheek vanaf 2023 te verlagen. Dit heeft te maken met de inflatie en hoge energieprijzen. Daarnaast is de verwachting dat ook de huizenprijzen wat zullen dalen. Wij vertellen je hoe dit precies zit.

Stijgende kosten voor huishoudens

De afgelopen periode is er sprake geweest van inflatie en stijgende energieprijzen. Het gevolg hiervan is dat huizenkopers een groter gedeelte van hun inkomen kwijt zullen zijn aan energiekosten en levensonderhoud. Hierdoor blijft er minder geld over om de hypotheeklasten te betalen. Om deze reden zullen de leennormen veranderen naar de huidige maatstaven.

Woonquote naar verwachting omlaag

De maximale hypotheek wordt berekend op basis van een woonquote. Een woonquote is het deel van je inkomen dat je volgens het Nibud kan gebruiken om te verwonen. Op basis van de rente van je nieuwe hypotheek, je inkomen en leeftijd wordt er een woonquote bepaald. Dit deel van je inkomen mag je gebruiken voor het betalen van je hypotheek en dat is dan ook je maximaal toegestane maandlast.

Het Nibud legt momenteel de laatste hand aan het advies aan het Ministerie van Financiën over de leennormen voor 2023. Hoeveel je precies minder kunt lenen is nog onduidelijk. Nibud zal dit naar verwachting in oktober bekend maken. Hierover zullen we je ook uiteraard op de hoogte houden.

Daling huizenprijzen verwacht

Ook de hypotheekrente is dit jaar gestegen. Deze rentestijging heeft invloed op de hoogte van je maximale hypotheek. Hoe hoger de hypotheekrente is, hoe hoger ook je maandlasten zijn. Hierdoor kun je over het algemeen minder hypotheek krijgen. De stijgende kosten per huishouden en de stijging van de hypotheekrente kunnen ervoor zorgen dat de huizenprijzen dalen aangezien mensen minder geld te besteden hebben voor de aankoop van een woning.

Wel wordt verwacht dat de huizenprijzen niet heel hard zullen dalen aangezien er nog steeds krapte is op woningmarkt en dit ook aan zal houden. Daarnaast heeft het Kabinet maatregelen getroffen om huishoudens tegemoet te komen. Zo gaat er vanaf 1 november 2022 een prijsplafond in voor energiekosten.

Jouw hypotheek berekenen? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *