Woningmarkt lijkt door rentestijging af te koelen

Leestijd: 2 minuten

Door de forse hypotheekrentestijgingen van de afgelopen maanden lijkt de woningmarkt iets af te koelen. De verwachting is dat de rentestijgingen nog wel even aan zullen houden en dat de huizenprijsgroei af zal vlakken.

Minder leencapaciteit van invloed

Wanneer de rente stijgt wordt over het algemeen de maximale leencapaciteit lager. Hierdoor kunnen potentiële huizenkopers minder snel een woning kopen en daalt het aantal bezichtigingen voor woningen die in de verkoop staan. Daarnaast hebben mensen ook minder ruimte om te overbieden en worden minder woningen verkocht boven de vraagprijs. Deze ontwikkelingen bieden echter wel weer mogelijkheden voor bijvoorbeeld starters. Ondanks deze eerste signalen van een afkoeling op de woningmarkt dalen de huizenprijzen nog niet direct aangezien er nog steeds sprake is van een groot woningtekort.

Verder stijgende hypotheekrentes

De rentestijgingen houden nu al een tijd aan. De oorzaken zijn onder andere inflatie en het ingrijpen van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB heeft verhogingen aangekondigd voor de kapitaalmarktrente. De verwachting is dat deze rentestijgingen zullen leiden tot hoger oplopende hypotheekrentes waardoor de woningmarkt verder af zal koelen.

Kortere rentevaste periode populair

Door de rentestijgingen zijn hypotheken met een kortere rentevaste periode steeds populairder geworden, omdat de rentes doorgaans lager zijn dan wanneer je kiest voor een langere rentevaste periode. Daarnaast zien we dat steeds meer mensen gebruik maken van de verhuisregeling waarbij je je bestaande hypotheek (met vaak nog een lage rente) mee kunt nemen naar je nieuwe woning.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of klik hier! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *