Ondanks rentestijging groei op kopersmarkt

Leestijd: 2 minuten

Het totale aantal hypotheekaanvragen is ten opzichte van vorig jaar gedaald. Er worden minder hypotheken overgesloten als gevolg van de rentestijgingen, terwijl het aantal verhogingen en tweede hypotheken voor bijvoorbeeld verbouwingen juist licht is gestegen. Daarnaast valt op dat de kopersmarkt blijft groeien, vooral in de provincies buiten de randstad.

Groei kopersmarkt vooral buiten de randstad

Ten opzichte van vorig jaar zijn er 2,5% meer hypotheekaanvragen gedaan door starters en doorstromers. Vooral in de provincies Gelderland, Flevoland en Utrecht worden meer woningen aangekocht dan de jaren hiervoor. Dit heeft er vooral mee te maken dat de huizenprijs per m2 hier lager ligt en de woonoppervlakte juist groter is. Ook hebben steeds meer mensen sinds de coronapandemie de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Hierdoor is het niet meer noodzakelijk is om in de stad te wonen.

Aantal verhogingen en tweede hypotheken blijft gelijk

Door de rentestijgingen zijn het aantal oversluiters afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Opvallend is wel dat het aantal verhogingen en tweede hypotheken juist iets is toegenomen. Door krapte op de woningmarkt kiezen steeds meer mensen er bijvoorbeeld voor om de huidige woning te verbouwen of energiebesparende maatregelen te treffen. Ook kiezen mensen er vaker voor om overwaarde op te nemen in de hypotheek om zo wat meer financiële ruimte te hebben.

Meefinancieren energiebesparende maatregelen

Daarnaast werden bij meer hypotheekaanvragen energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Steeds meer mensen zijn actief aan de slag met het verduurzamen van hun woning, door bijvoorbeeld isolatie of zonnepanelen. Dit is ook gunstig voor de hoogte van je hypotheek omdat je maximale hypotheek hoger ligt wanneer je energiebesparende maatregelen treft voor je woning.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *