Dalende marktrente zorgt nog niet voor lagere hypotheekrente

Leestijd: 2 minuten

Na een periode van vele rentestijgingen laat de marktrente de afgelopen weken een dalende trend zien. Ondanks de dalende marktrente hebben de geldverstrekkers hun hypotheekrentes nog niet verlaagd, terwijl er wel ruimte is voor verlaging van de hypotheekrente. Wij leggen je uit hoe dit precies zit!

Hogere marges door dalende marktrente

De marktrente kun je als het ware zien als de inkoopprijs die een geldverstrekker betaalt voor een hypotheek. Nu de marktrente al een aantal weken aan het dalen is zou je mogen verwachten dat de hypotheekrente ook daalt aangezien er nu ruimte voor is. De hypotheekrentes zijn in de meeste gevallen echter gelijk gebleven en sommige geldverstrekkers hebben de hypotheekrente zelfs juist iets verhoogd. Het gevolg hiervan is dat geldverstrekkers steeds hogere marges behalen. In vergelijking met vorig jaar ligt de marge ongeveer 0,5% hoger voor een hypotheek met NHG (10 jaar rentevast). Op nieuwe hypotheekaanvragen verdienen geldverstrekkers nu dus meer geld dan vorig jaar.

Enorme drukte bij geldverstrekkers

De belangrijkste reden waarom geldverstrekkers de hypotheekrente nog niet willen laten dalen is de enorme drukte waar ze momenteel mee kampen. Wanneer de hypotheekrente weer wordt verlaagd worden ook extra hypotheekaanvragen verwacht wat momenteel niet opgevangen kan worden. Dit heeft onder andere te maken met de vakantieperiode die eraan komt, personeelstekorten en de verwerking van de grote hoeveelheid aanvragen van eerder dit jaar.  

Oplopende doorlooptijden

Dat de geldverstrekkers het druk hebben zie je direct terug in de oplopende doorlooptijden van een hypotheekaanvraag. Een gemiddelde hypotheekaanvraag duurt ongeveer 4 tot 6 weken. De doorlooptijd verschilt per geldverstrekker maar hangt er zeker ook vanaf hoe snel je zelf een compleet dossier aan kunt leveren. Het is namelijk zo dat hoe sneller jij bent, hoe sneller de hypotheek rond is!

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *