Huizenprijzen gedaald: keerpunt op de woningmarkt

Leestijd: 2 minuten

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal dit jaar met 5,8% gedaald naar gemiddeld 425.000 euro. Nooit eerder daalden de huizenprijzen in een kwartaal zo hard als nu. Volgens NVM is er sprake van een keerpunt op de woningmarkt.

Verschillende oorzaken voor daling huizenprijzen

Dat de gemiddelde huizenprijs is gedaald heeft verschillende oorzaken. Zo spelen de stijging van de hypotheekrente, hogere energiekosten en inflatie een grote rol. Doordat de kosten zijn gestegen is het voor een grote groep lastiger geworden om de financiering rond te krijgen.

Woningmarkt weer iets toegankelijker

De extreme krapte op de woningmarkt van de afgelopen jaren lijkt nu wat af te nemen. Nu de huizenprijzen dalen en het woningaanbod toeneemt is de woningmarkt wat toegankelijker geworden. Zo wordt er minder extreem overboden dan voorheen en neemt het aantal bezichtigingen voor woningen die in de verkoop staan af.

Doorstromers profiteren van verhuisregeling en overwaarde

Ondanks dat de woningmarkt wat meer verruimt is het voor starters en eenverdieners vaak nog steeds lastig om de financiering rond te krijgen vanwege de hoge hypotheekrente. Voor doorstromers is er meestal wel meer ruimte omdat zij in veel gevallen gebruik kunnen maken van de verhuisregeling. Zo kunnen zij de oude hypotheekvoorwaarden met gunstigere rentetarieven meenemen naar de nieuwe woning. Daarnaast is er ook vaak sprake van overwaarde wat ingebracht kan worden in de nieuwe woning.

Garant staan van ouders biedt uitweg

Wanneer je een leuke woning op het oog hebt maar de financiering net niet toereikend is kunnen je ouders garant staan voor de hypotheek. Door het garant staan van een ouder kun je een hogere hypotheek krijgen waardoor je kansen op de woningmarkt worden vergroot.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *