NHG-grens komend jaar flink omhoog

Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor potentiële woningkopers: de grens voor Nationale Hypotheekgarantie (NHG) stijgt vanaf 2023 naar 405.000 euro. Dit is een stijging van maar liefst 50.000 euro. Hierdoor komen meer kopers in aanmerking voor een hypotheek met NHG.

Wat gaat er veranderen per 1 januari 2023?

Per 1 januari 2023 gaat de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog naar 405.000 euro. Dit jaar is deze grens 355.000 euro. Als je energiebesparende maatregelen meefinanciert, is deze grens maximaal 6% hoger, oftewel 429.300 euro.

Dat de NHG-grens stijgt is ook nodig aangezien ook de gemiddelde verkoopprijs het afgelopen kwartaal is gestegen naar 425.000 euro. Nu de kostengrens ook stijgt blijft een hypotheek met NHG voor woningkopers toegankelijk.

NHG-kosten blijven gelijk

De kosten die je betaalt voor een hypotheek met NHG blijven komend jaar gelijk. Je betaalt een eenmalige premie van 0,6% over het gehele hypotheekbedrag. Deze kosten worden betaald aan Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Voordelen van een hypotheek met NHG

Een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie heeft een aantal voordelen:

  • Je betaalt een lagere rente

    De bank geeft je een korting op de rente. Deze korting kan oplopen tot wel 0,6% per jaar. Je krijgt deze korting omdat de bank minder risico loopt wanneer je de hypotheek niet meer kunt betalen.
  • Bij gedwongen verkoop neemt NHG eventuele restschuld over

    De gedwongen verkoop van je huis kan NHG je eventuele restschuld overnemen. Je moet wel aan kunnen tonen dat de gedwongen verkoop buiten jouw schuld om is ontstaan. Redenen kunnen bijvoorbeeld zijn dat je werkloos bent geraakt of je gaat scheiden. Daarnaast moet je er alles aan hebben gedaan om de restschuld zo klein mogelijk te maken.

Laat je goed adviseren over NHG-hypotheek

Het is belangrijk om je goed te laten adviseren of een hypotheek met NHG rendabel is. Je betaalt namelijk eenmalige kosten van 0,6% over het hypotheekbedrag, maar daartegenover staat dat je rentekorting krijgt. Het is dus van belang om te kijken of je met de rentekorting de eenmalige kosten kunt terugverdienen. Uiteraard kunnen wij je hierbij helpen om dit voor jou te berekenen.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een gratis afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *