5 voordelen wanneer je dit jaar je hypotheek regelt

Leestijd: 2 minuten

Zoals elk jaar veranderen ook komend jaar de hypotheekregels. Daarom is het belangrijk om jouw hypotheekmogelijkheden nog eens goed onder de loep te nemen. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rij wanneer je dit jaar nog je hypotheek regelt.

1. Stijgende hypotheekrente

Het afgelopen jaar is de hypotheekrente flink gestegen. De verwachting is dat de rente ook het komende jaar nog zal stijgen. Daarom kan het verstandig zijn om je hypotheek dit jaar nog te regelen zodat de rente vast staat. Een hogere rente heeft namelijk een behoorlijke impact op je maximale hypotheek. Het kan dus zijn dat je nu meer kunt lenen dan volgend jaar.

Veel mensen hebben de afgelopen jaren hun hypotheek afgesloten tegen een lage rente. Wanneer je van plan bent in de toekomst te verhuizen, kun je met de verhuisregeling in de meeste gevallen je gunstige rente en hypotheekvoorwaarden meenemen naar je nieuwe woning. 

2. Maximale hypotheek vanaf 2023 omlaag

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud)  stelt jaarlijks vast welk deel van je inkomen gebruikt mag worden voor je woonlasten. Door inflatie zijn mensen nu meer geld kwijt aan energiekosten en levensonderhoud. Hierdoor blijft er minder ruimte over om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Om deze reden zal de maximale hypotheek komend jaar dus omlaag gaan. Hoeveel je precies minder kunt lenen is nog onduidelijk. 

3. Financier nu, verbouw later

Wanneer je plannen hebt om volgend jaar te verduurzamen kun je dit nu al regelen met je hypotheek. Je reserveert een bedrag in een bouwdepot met het Energiebespaarbudget. Dit heeft als voordeel dat je later in het proces kan bedenken wat je precies wilt gaan doen en je profiteert van de huidige rente.

4. Profiteer van belastingvrije schenking

Eerder dit jaar werd al aangekondigd dat de jubelton wordt afgebouwd. Alleen dit jaar kun je nog € 106.671 belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning. In 2023 is dat nog maar € 27.231. Vanaf 2024 is de jubelton verleden tijd.

5. Hypotheekrenteaftrek komend jaar omlaag

Dit jaar is de hypotheekrenteaftrek maximaal 40%. Komend jaar gaat de hypotheekrenteaftrek echter omlaag naar maximaal 36,93%. Ook de bijkomende kosten voor het afsluiten van een hypotheek zijn aftrekbaar (denk aan afsluitkosten, notariskosten, taxatiekosten). Wanneer je dus nog wilt profiteren van de hogere hypotheekrenteaftrek is het verstandig om je hypotheek dit jaar nog te regelen.

Je hypotheek dit jaar nog regelen? Maak een gratis afspraak! 

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *