Argenta eerste die maximale overbrugging verlaagt

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je gaat verhuizen naar een nieuwe woning kan het zijn dat je naast een normale hypotheek ook een overbruggingskrediet nodig hebt. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een verkochte en onverkochte woning. Argenta verlaagt nu als eerste geldverstrekker de maximale overbrugging voor onverkochte woningen. De verwachting is dat meer geldverstrekkers zullen volgen.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een lening die je tijdelijk afsluit als je oude woning nog niet verkocht is, maar je de overwaarde uit de verkoop van je oude woning wel nodig hebt om een nieuwe woning te kunnen kopen. Overwaarde ontstaat als je je huis verkoopt en de verkoopsom hoger is dan de hypotheek die op het huis rust. Je sluit een overbruggingskrediet af bij de geldverstrekker waar je ook de nieuwe hypotheek afsluit en je betaalt rente over deze lening.

Overbrugging op basis van lagere marktwaarde

Bij de berekening van een maximale overbrugging werd in de oude situatie gerekend met 100% van de marktwaarde van de oude woning. Vanaf 31 oktober 2022 wordt gerekend met een marktwaarde van 90% wanneer de woning nog niet is verkocht. Wanneer de woning wel is verkocht en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken wordt wel nog met 100% van de marktwaarde van de woning gerekend.

Hoe bereken je de maximale overbrugging?

De hoogte van een overbruggingskrediet hangt er dus vanaf of de woning wel of niet verkocht is. We laten de berekening voor de maximale overbrugging zien aan de hand van verschillende situaties:

  • Woning is verkocht en ontbindende voorwaarden zijn verstreken:

100% verkoopprijs huis – verkoopkosten – restschuld = maximale overbrugging

  • Woning is niet verkocht en ontbindende voorwaarden nog niet verstreken:

90% marktwaarde woning – restschuld = maximale overbrugging

  • Woning is niet verkocht

90% marktwaarde woning – restschuld = maximale overbrugging

Lagere overbrugging door dalende huizenprijzen

Argenta is nu de eerste geldverstrekker die de maximale overbrugging verlaagt. De verwachting is dat meerdere geldverstrekkers zullen volgen.

De reden dat de maximale overbrugging wordt verlaagd heeft alles te maken met de veranderingen op de woningmarkt. De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal dit jaar met 5,8% gedaald naar gemiddeld 425.000 euro. Nooit eerder daalden de huizenprijzen in een kwartaal zo hard als nu.

Nu de huizenprijzen dalen is het dus te risicovol om bij een overbrugging uit te gaan van 100% van de marktwaarde van de woning wanneer de woning nog niet is verkocht.

Weten wat er voor jou mogelijk is? Maak een afspraak!

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp! Handig toch? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *