NHG: de voordelen en voorwaarden op een rijtje

Leestijd: 2 minuten

NHG, wat is dat ook al weer? De afkorting staat voor de Nationale Hypotheek Garantie, een garantie die aan de bank wordt afgegeven door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW). En wat heeft dat met jou te maken? Nou, behoorlijk wat!

De NHG hypotheek heeft namelijk een aantal grote voordelen. De twee belangrijkste? Allereerst levert het vaak een lagere hypotheekrente op. Wie wil dat nou niet? Daarnaast neemt de NHG jouw restschuld over op het moment dat jij (buiten jouw schuld om) te maken krijgt met de gedwongen verkoop van jouw woning. Dit is niet alleen prettig voor jou, ook banken worden hier blij van. Dankzij de NHG lopen zij zelf minder risico.

Hoe weet ik of mijn rente lager uitvalt?

Lijkt het jouw wel wat om van die voordelen te profiteren? Let dan goed op! Het verschilt per hypotheekaanvraag en per geldverstrekker of oversluiten voordeel oplevert. De volgende vuistregel geeft je een indicatie. Is jouw hypotheek hoger dan 60-65% van de marktwaarde van jouw woning, dan is de kans groot dat jouw rente lager uitvalt.

Kom ik in aanmerking?

Helaas is NHG niet voor iedereen weggelegd. Er geldt een beperking op de koopprijs van de woning. De koopsom van de woning plus een eventuele verbouwing mogen sinds 1 januari 2019 niet meer bedragen dan € 290.000,-.

Kan ik mijn hypotheek ook oversluiten naar de NHG?

In een aantal gevallen is het mogelijk om een bestaande hypotheek over te sluiten naar de NHG. Namelijk:

  • Oversluiten leidt tot aantoonbaar lagere maandlasten
  • Je financiert een verbouwing mee van minimaal €50,-
  • Je koopt een ex-partner uit bij een gezamenlijke woning
  • Na het erven van een woning koop je de overige erfgenamen uit
  • Je koopt de erfpachtcanon af of wordt eigenaar van de grond waarop jouw woning staat

Voldoet jouw situatie aan één (of meerdere) van deze punten? Mooi! Let wel op; ook bij oversluiters geldt de begrenzing van €290.000,-. Hieronder vallen dan de volgende kosten:

Daarnaast telt er nog één belangrijke kostenpost mee; de NHG-kosten.

Wat zijn de NHG-kosten?

De NHG-kosten bedragen 0,9% van het totale hypotheekbedrag, de zogenaamde borgtochtprovisie. Dit bedrag moet bij af- of oversluiten worden betaald aan het WEW.

Wil je meer over dit onderwerp lezen? Ga dan naar onze website of neem contact op met onze adviseurs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *