Helpt overwerken jou om je droomhuis te kopen?

Leestijd: 2 minuten Verlaat jij het kantoor regelmatig een (paar) uurtje(s) te laat, of werk je zelfs in het weekend stug door? Al die extra uurtjes voor de baas kunnen mooi van pas komen bij het vinden van jouw droomhuis. Lees hieronder wat overwerken betekent voor jouw hypotheekaanvraag.
Hoe dan? Heel simpel! In bepaalde situaties telt jouw overwerkvergoeding mee als bruto-inkomen bij een hypotheekaanvraag. Hierdoor kun je een hogere maximale hypotheek aanvragen. Natuurlijk zijn daar wel wat voorwaarden aan verbonden. Lees snel verder om te ontdekken wat dit voor jou betekent.

Draagt overwerken bij aan de hoogte van mijn bruto-inkomen?

Het is druk, heel druk, op het werk. Jij bent de beroerdste niet en biedt aan om wat extra uren te maken. Voor je het weet werk je elke week een aantal uren méér dan je in je contract hebt afgesproken. Krijg jij deze overuren uitbetaald? Dan is het goed mogelijk dat je dit bedrag kunt meenemen als onderdeel van jouw bruto-salaris bij een hypotheekaanvraag. Hiervoor moet het overwerken aan een aantal punten voldoen:
  • Het overwerk past binnen jouw functie
  • Het overwerk past binnen jouw huidige dienstverband en beroepsgroep
  • Het overwerk is structureel van aard

Staat de overwerkvergoeding op de salarisstrook?

Het is belangrijk dat je kunt aantonen dat je daadwerkelijk een overwerkvergoeding hebt ontvangen. Daarom kunnen hypotheekverstrekkers de salarisstroken van de afgelopen 12 maanden opvragen. Werk je korter dan 12 maanden bij je huidige werkgever? Geen probleem; dan zijn de salarisstroken van de gewerkte maanden voldoende. De overwerkvergoeding valt onder de noemer variabele inkomsten. Dit vind je niet alleen terug op je loonstrook: het wordt ook bevestigd in de werkgeversverklaring. Op de werkgeversverklaring geeft de werkgever precies aan welk bedrag jij de afgelopen 12 maanden hebt verdiend met overwerk en andere variabele inkomsten. Voldoet jouw situatie aan de gestelde criteria én is de overwerkvergoeding terug te vinden op je salarisstroken en werkgeversverklaring? Goed nieuws! Dan telt de vergoeding mee voor het bruto-inkomen.

Telt de totale overwerkvergoeding mee voor mijn bruto-inkomen?

Volgens de regels van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) telt de hele overwerkvergoeding mee als inkomen. Hierbij kijken zijn naar de afgelopen 12 maanden. Uiteraard moet het overwerk dan wel voldoen aan de voorwaarden hierboven. Let op! Sommige geldverstrekkers hanteren strengere regels. Op onze site vind je een overzicht van het beleid per geldverstrekker.

Wat betekent dit voor mijn maximale hypotheek?

In onze rekentool bereken je snel hoeveel jij met jouw inkomen kan lenen. Twijfels over de hoogte van je jaarinkomen? Geen zorgen: in de tool bereken je ook direct de hoogte van je jaarinkomen inclusief overwerk. Ontvang jij geen overwerktoeslag, maar wel een onregelmatigheidstoeslag? Lees dan deze blog eens. Wil je snel zekerheid wat betreft de financiering van jouw droomhuis? Maak dan een vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekcoaches. Je hebt dan razendsnel zekerheid of je jouw droomhuis kunt betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *