Onregelmatigheidstoeslag

“Ik ontvang onregelmatigheidstoeslag en overwerkvergoeding”

Leestijd: 2 minuten

Als je onregelmatigheidstoeslag (ORT) of een vergoeding ontvangt voor overwerk, dan kan je het extra inkomen vaak meenemen bij je hypotheekaanvraag. De werkgever dient deze inkomsten in te vullen op de werkgeversverklaring en jijzelf moet hiervoor een aantal documenten aanleveren. ORT en een overwerkvergoeding worden ook wel variabele inkomsten genoemd. Wij leggen het verschil tussen ORT en overwerkvergoeding voor je uit en aan welke voorwaarden moeten de inkomsten voldoen om het mee te kunnen nemen met de hypotheekaanvraag?

Wat is onregelmatigheidstoeslag?

Onregelmatigheidstoeslag ontvang je als je op onregelmatige werktijden werkt, bijvoorbeeld doordat je in ploegendiensten werkt. Door deze ploegendiensten werk je ’s avonds, ’s nachts, in het weekend en op feestdagen. Je ontvangt ORT als toeslag omdat je onregelmatige uren hebt gewerkt. Het is mogelijk dat je een vaste toeslag ontvangt of een variabele toeslag. De variabele toeslag ontvang je op basis van het aantal uren dat je ’s avonds of in het weekend gewerkt hebt. De toeslag krijg je uitbetaald bovenop je brutoloon.

Wat is overwerken en een overwerkvergoeding?

Overwerken zijn de uren die je meer werkt dan in je contract staat. Sommige werkgevers betalen een vergoeding voor de meer gewerkte uren. Dit wordt ook wel een overwerkvergoeding genoemd.

Wanneer kan je een variabel inkomen meenemen?

Het variabele inkomen dat je ontvangt kan je alleen meenemen bij je hypotheekaanvraag als het variabele inkomen:

  • Binnen de functie past;
  • Binnen het huidige dienstverband past. Het moet namelijk aannemelijk zijn dat je binnen jouw beroepsgroep ORT en/of inkomen uit overwerk ontvangt;
  • Moet structureel van aard

Als jouw ORT en/of overwerktoeslag aan deze voorwaarden voldoet, dan kan je ze meenemen voor je hypotheekaanvraag. Je werkgever kan deze inkomsten invullen op de werkgeversverklaring. Niet alle geldverstrekkers nemen de inkomsten uit ORT en/of overwerk (geheel) mee. Je kan bij ons informeren wat de voorwaarden zijn van de verschillende geldverstrekkers.

Welke documenten moet je aanleveren om ORT en overwerk aan te tonen?

Geldverstrekkers nemen niet zomaar aan dat je ORT en een vergoeding voor overwerk hebt ontvangen. Dit dien je aan te tonen door de volgende documenten aan te leveren:

  • Aparte verklaring van de werkgever waarin de ORT en/of het overwerk staat;
  • Salarisstroken van de afgelopen 12 maanden.

Als je korter dan 12 maanden in dienst bent dan kan je de salarisstroken van het aantal maanden dat je in dienst bent aanleveren. We kunnen alleen het daadwerkelijk verdiende extra inkomen uit ORT en/of overwerk meenemen voor de hypotheekaanvraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *