Prinsjesdag 2019: Eigen woning? Dit gaat er veranderen

Leestijd: 3 minuten

 

Het is Prinsjesdag 2019. Dat betekent dat de overheid vanmiddag haar beleidsplannen voor 2020 bekend maakt. Bezit jij een eigen woning of ben je van plan om een woning te kopen? Lees dan snel welke wijzigingen er nu al bekend zijn.

Het blijf natuurlijk nog een paar uurtjes speculeren, maar toch bestaat er al een duidelijk beeld van de veranderingen voor volgend jaar. De verwachting is dat de overheid in 2020 flink in de woningmarkt gaat investeren. Dit betekent waarschijnlijk meer woningbouw én een verbetering van de infrastructuur.

Daarnaast is het streven om de woningmarkt toegankelijker te maken voor starters. Dit zou onder meer kunnen door de overdrachtsbelasting voor nieuwkomers af te schaffen of er voor te zorgen dat starters minder hoeven af te lossen aan hun geldverstrekker gedurende de looptijd van hun hypotheek. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door aflossingsvrije leningen ook voor starters weer toe te staan.

Veranderingen

De relatief rustige agenda voor Prinsjesdag 2019, wil niet zeggen dat er niks veranderd in 2020. Er gaan wel degelijk een aantal zaken veranderen. Hieronder bespreken we ze stuk voor stuk:

Hypotheekrenteaftrek wordt versneld afgebouwd

Ook de hypotheekrenteaftrek daalt in 2020. Dit jaar lag het maximumpercentage nog op 49%, maar volgend jaar daalt dit naar 46%. Dit percentage blijft de komende jaren met 3% per jaar dalen tot het in 2023 37,05% bedraagt. Al sinds januari 2014 werd de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5 procentpunt afgebouwd. Dit zorgde voor een geleidelijke afbouw van de renteaftrek voor de hoogste inkomens.

De verwachting is dat deze afbouw versneld plaats zal vinden. Het eindpunt is eerder gesteld op het tarief (37%) waarin de meeste mensen belasting betalen, dit zou in 2042 bereikt worden. Dankzij de versnelde afbouw bereiken we dit punt nu bijna 20 jaar eerder: al over 3 jaar. Het lagere eigenwoningforfait biedt enige compensatie voor de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor levert deze wijziging onderaan de streep waarschijnlijk minder problemen op dan verwacht.

Wat is het eigenwoningforfait ook al weer? Het klinkt misschien vreemd maar het eigenwoningforfait wordt gezien als inkomsten die je hebt uit je eigen woning die je gebruikt als hoofdverblijf. Je betaalt eigenwoningforfait omdat je eigen woning als inkomen wordt gezien. Het eigenwoningforfait is belastbaar in box 1 van de inkomstenbelasting.

Als de WOZ-waarde van jouw eigen huis tussen de € 75.000 en € 1.080.000, dan daalt het eigenwoningforfait van 0,65% van deze WOZ-waarde in 2019 naar 0,60% in 2020. Het kan zijn dat plafond van € 1.080.000 in 2020 nog iets stijgt wegens indexatie. Het is de verwachting dat dit percentage de komende jaren nog verder zal dalen tot 0,45% in 2023. Is de WOZ-waarde van de woning hoger dan (circa) € 1.080.000? Dan blijft het percentage 2,35% tot en met 2023.

Voordeel Wet Hillen daalt verder

In 2005 is de Wet Hillen ingevoerd. Deze regeling geldt voor woningbezitters met een kleine of helemaal afgeloste hypotheek en zorgt ervoor dat je eigenwoningforfait wordt kwijtgescholden wanneer je minder rente betaald hebt dan je eigenwoningforfait hoog is. In 2018 besloot de overheid dat zij de Wet Hillen wilden afbouwen. De aftrekpost wordt sinds 2019 in een periode van 30 jaar afgebouwd en zal dus uiteindelijk verdwijnen.

Elk jaar verdwijnt 3,33% van dit voordeel. Komend jaar is het tweede jaar. Dit betekent dat als je geen hypotheek hebt, je volgend jaar over 6,66% van de WOZ waarde inkomstenbelasting gaat betalen. Betaal je wel aftrekbare hypotheekrente, maar is dit minder dan het eigenwoningforfait? Dan betaal je over het eigenwoningforfait min de betaalde rente ook dit tarief.

Afwachten wat de troonrede brengt

Hoewel een groot deel van de wijzigingen dus al bekend is, weten we vanmiddag pas definitief wat Prinsjesdag 2019 gaat brengen. Het lijkt er op dat er verder dit jaar geen strenge fiscale maatregelen worden ingevoerd. Wel gaat de overheid de fiscale eigenwoningregeling evalueren. De resultaten hiervan staan op de agenda voor het vierde kwartaal van 2019. Hierbij wordt gekeken naar de doelmatigheid en efficiëntie van de beleidsmaatregelen die sinds 2001 zijn ingevoerd. Wil je meer informatie over de wijzigingen voor 2020? Houdt dan onze blog in de gaten. De komende tijd gaan we hier dieper in op de wijzigingen voor het komende jaar en de gevolgen voor (toekomstige) woningbezitters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *