Coalitieakkoord 2024: de invloed op jouw hypotheek en woning

Leestijd: 3 minuten

Vorige week zijn de PVV, VVD, NSC en BBB tot een coalitieakkoord gekomen. Hierin hebben de genoemde partijen hun kabinetsplannen in hoofdlijnen uitgewerkt. Een belangrijk onderwerp in het coalitieakkoord is de woningmarkt. Wat willen de partijen met hypotheken en eigen woningen? En wat kunnen woningeigenaren en huurders verwachten als er een nieuwe regering komt? Wij zetten de belangrijkste punten voor je op een rij!

Jaarlijks 100.000 nieuwe woningen

Om de woningcrisis aan te pakken heeft de coalitie als doel gesteld om jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Hiervoor zal een coördinerende minister worden aangesteld om te evalueren hoeveel nieuwe woningen gebouwd moeten worden, maar ook hoe bestaande gebouwen beter ingezet kunnen worden als woonruimte. Denk bijvoorbeeld aan het splitsen van woningen, het transformeren van kantoorpanden en het gedogen van permanent wonen in vakantiehuisjes.

Verder worden wet- en regelgeving die de bouw van nieuwe woningen belemmeren versoepeld.

Geen verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

De afgelopen jaren werd de hypotheekrenteaftrek stapsgewijs afgebouwd. Hierdoor kwam bij het vorige kabinet het fiscale voordeel van de renteaftrek voor alle woningeigenaren gelijk te staan aan het belastingtarief van de eerste schijf van de inkomstenbelasting. Vanaf 1 januari 2024 mag iedereen maximaal hetzelfde percentage aftrekken, ongeacht de hoogte van het inkomen. Je kunt de hypotheekrente tot maximaal 36,97% aftrekken van je belasting.

In het coalitieakkoord staan geen plannen voor verdere afbouw van de hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Hiermee lijkt het nieuwe kabinet vast te houden aan het huidige beleid.

Gemaximeerde stijging onroerende zaakbelasting (OZB)

Als het aan de nieuwe coalitie ligt mogen gemeenten de onroerende zaakbelasting (ozb) slechts laten stijgen tot een gemaximeerd percentage per jaar. Op dit moment zijn gemeenten nog vrij om te bepalen hoe hoog de belasting op woningbezit is. Hierdoor ontstaan er grote verschillen in de jaarlijkse stijging van de woonlasten per gemeente. Zo stijgt de ozb dit jaar in de ene gemeente met 30 procent, terwijl de ozb in een andere gemeente stijgt met slechts 5 procent.

Huurders krijgen mogelijk recht op kopen sociale huurwoning

Het nieuwe kabinet gaat kijken of huurders van een sociale huurwoning het recht kunnen krijgen om de woning te kopen. Dit staat echter nog niet vast. Eerst wordt onderzocht hoe er precies vorm kan worden gegeven aan sociale koop en onder welke voorwaarden dit mogelijk kan worden gemaakt. Daarnaast zal bekeken worden wat dit in de praktijk zal betekenen voor verhuurders van sociale huurwoningen

Salderingsregeling gaat toch verdwijnen

Nog niet zo lang geleden stemde een meerderheid in de Eerste Kamer voor het overeind houden van de salderingsregeling. Met de salderingsregeling mag je als woningeigenaar met zonnepanelen de zelf opgewekte energie volledig verrekenen met je eigen energieverbruik. Ook hoef je over over het deel van de opgewekte energie dat wordt gebruikt voor eigen verbruik geen belasting te betalen.

Wat het nieuwe kabinet betreft wordt de salderingsregeling per 2027 alsnog afgeschaft. Hierdoor zal de vergoeding vanuit de overheid voor terug geleverde stroom komen te vervallen.

Versoepeling duurzaamheidsregels

Allereerst vervalt de verplichting om vanaf 2026 bij het vervangen van de verwarmingsketel minimaal een hybride warmtepomp erbij te nemen.

Verder worden huizenkopers, wat de nieuwe coalitie betreft, niet verplicht om de aangekochte woning te verduurzamen voor een beter energielabel. Wel kunnen geldverstrekkers er zelf voor kiezen om de financieringsmogelijkheden te beperken voor woningen met een slecht energielabel. Dat is in sommige gevallen nu al aan de orde.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Of heb je andere vragen, bijvoorbeeld naar aanleiding van het nieuwe coalitieakkoord? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende videoafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *