Salderingsregeling voor zonnepanelen blijft overeind

Leestijd: 2 minuten

Goed nieuws voor woningeigenaren met zonnepanelen: de salderingsregeling wordt voorlopig niet afgeschaft. Het wetsvoorstel om deze regeling vanaf 2025 stapsgewijs af te bouwen is niet door de Eerste Kamer gekomen. Wat betekent dit voor jou als woningeigenaar? En wat zijn de financiële voordelen van het verduurzamen van je woning? Lees het in onze blog!

Salderingsregeling voordelig voor woningeigenaren met zonnepanelen

De salderingsregeling is sinds 2004 van kracht, met als doel de investering in zonnepanelen aantrekkelijker te maken. Wanneer je als woningeigenaar zonnepanelen hebt, mag je de zelf opgewekte energie volledig verrekenen met je eigen energieverbruik. Ook hoef je over over het deel van de opgewekte energie dat wordt gebruikt voor eigen verbruik geen belasting te betalen.

Voor- en tegenstanders salderingsregeling

Toch vindt niet iedereen de salderingsregeling meer passend in de huidige tijd. De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. Tegenstanders van de salderingsregeling beargumenteren dat de terugverdientijd ook zonder salderen aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Daarnaast is de vraag naar zonnepanelen sterk toegenomen, wat op piekmomenten tot overbelasting van het stroomnet leidt.

Voorstanders van de salderingsregeling zijn bang dat wanneer de regeling wordt afgebouwd woningeigenaren er minder snel voor zullen kiezen om te verduurzamen. Een langere terugverdientijd maakt het namelijk financieel minder aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen.

Verduurzamen van je woning financieel voordelig

Naast het feit dat de salderingsregeling voorlopig niet wordt afgeschaft zitten er nog veel meer voordelen aan het verduurzamen van je woning (door bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen). Zo bespaar je flink op je energierekening, draag je bij aan een beter milieu en heeft je woning een gunstiger energielabel.

Daarnaast gaat het energielabel van je woning steeds een belangrijkere rol spelen voor de hoogte van je maximale hypotheek. Zo kun je een hogere hypotheek krijgen wanneer je een energiezuinige woning koopt of wanneer je je huidige woning gaat verduurzamen. Ook kun je duurzaamheidskorting op je hypotheekrente krijgen bij een gunstig energielabel.

Verduurzaming financieren met je hypotheek

Wanneer je van plan bent om te investeren in het verduurzamen van je woning is het verstandig om na te denken hoe je dit wilt financieren. Je kunt energiebesparende maatregelen op meerdere manieren meefinancieren met je hypotheek. Afhankelijk van je energielabel en situatie kun je dit jaar tot wel €50.000 extra lenen.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij extra kunt lenen voor de aankoop of verduurzaming van een woning? Vraag jij je af hoe je jouw woning kunt verduurzamen en hoe je dit het beste kunt financieren, of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *