Hogere hypotheek voor woningen met gunstig energielabel

Leestijd: 3 minuten

Het energielabel van je woning gaat steeds een belangrijkere rol spelen voor de hoogte van je maximale hypotheek. Zo kun je vanaf komend jaar een hogere hypotheek krijgen wanneer je een energiezuinige woning koopt of wanneer je je huidige woning gaat verduurzamen. Hoeveel je extra kunt lenen hangt van verschillende factoren af. Wij vertellen je alles wat je moet weten!

Extra leenbedrag afhankelijk van woonsituatie en energielabel

Hoeveel jij extra kunt lenen hangt onder andere af van jouw woonsituatie. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen de aankoop van een nieuwe woning en het verduurzamen van je huidige woning. Wanneer je een nieuwe woning koopt wordt er gekeken naar het energielabel van de woning. Het idee is dat bewoners van energiezuinige woningen een lagere energierekening hebben, waardoor een groter hypotheekbedrag verantwoord is.

Wanneer je je huidige woning wilt verduurzamen wordt gekeken naar het startlabel van de woning (energielabel vóór verduurzaming). Omdat er bij woningen met een slechter energielabel meer energiebesparende maatregelen nodig zijn, kun je als woningeigenaar een hoger hypotheekbedrag krijgen om deze kosten te kunnen financieren.

1) Ik wil een nieuwe woning kopen

Je komt als potentiële huizenkoper in aanmerking voor een hogere hypotheek wanneer je een nieuwe woning koopt met een energielabel dat hoger is dan E, F of G. Het extra leenbedrag neemt toe met de duurzaamheid van het label. Het extra leenbedrag staat per labelcluster weergegeven in onderstaande tabel:

Labelcluster Extra leenbedrag
EFG € 0
CD € 5.000
AB € 10.000
A+ tot en met A++ € 20.000
A+++ € 30.000
A++++ € 40.000
A++++ met garantie € 50.000

2) Ik wil mijn huidige woning verduurzamen

Wanneer je van plan bent je huidige woning te verduurzamen met energiebesparende maatregelen kun je in de meeste gevallen ook een hogere hypotheek krijgen om deze kosten te financieren. Zoals eerder aangegeven wordt hierbij gekeken naar het startlabel van de woning. Het extra leenbedrag neemt af naar mate het startlabel gunstiger is (omdat er minder energiebesparende maatregelen nodig zijn). Het extra leenbedrag staat per startlabel weergegeven in onderstaande tabel:

Startlabel woning Extra leenbedrag
EFG € 20.000
CD € 15.000
AB t/m A+++ € 10.000
A++++ € 0

Naast extra leenbedrag ook duurzaamheidskorting op je hypotheekrente

Naast dit extra leenbedrag op de hypotheek, bieden veel geldverstrekkers ook een duurzaamheidskorting (korting op de hypotheekrente) aan wanneer je een woning hebt met een gunstig energielabel. Ook de hoogte van de duurzaamheidskorting wordt bepaald door het energielabel van de woning. Hoe beter je energielabel is, hoe hoger de korting op je hypotheekrente. Hier vind je een overzicht van de kortingen per geldverstrekker.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij extra kunt lenen voor de aankoop of verduurzaming van een woning? Vraag jij je af hoe je jouw woning kunt verduurzamen en hoe je dit het beste kunt financieren, of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *