Verdere daling hypotheekrente verwacht

Leestijd: 2 minuten

De hypotheekrente is begin vorig jaar flink gestegen. Ook dit jaar steeg de rente door, maar minder hard. Sinds een aantal weken zien we voor het eerst dat de rente weer iets daalt. Dit is goed nieuws voor woningkopers! Wat hier de oorzaak van is en wat de verwachtingen zijn? Wij leggen het je uit!

Hypotheekrente afhankelijk van inflatie en marktrente

De ontwikkeling van hypotheekrente hangt voornamelijk af van de inflatieverwachtingen. Het afgelopen jaar was de inflatie vrij hoog, waardoor de Europese Centrale Bank (ECB) regelmatig ingreep door de beleidsrente te verhogen. Hierdoor wordt economische groei geremd om zo de inflatie weer onder controle te krijgen. De renteverhoging door de ECB heeft een directe invloed op de variabele hypotheekrente. De vaste (langere) hypotheekrente hangt daarentegen meer af van de kapitaalmarktrente (vraag en aanbod van langlopende kredieten).

Ontwikkeling variabele hypotheekrente

Dat je een renteverhoging door de ECB direct terugziet in de variabele hypotheekrente is het afgelopen jaar wel gebleken. Het gemiddelde tarief, als je de rente niet vastzet, is sinds november 2022 bijna verdubbeld, van 2,9% naar bijna 5,3% in 2023. Toch zien we ook hier een daling van ongeveer 0,12 procentpunt.

De verwachting is dat de ECB haar rente ongewijzigd zal laten. Er is op dit moment geen reden om de rente te verhogen, omdat de inflatie behoorlijk hard naar beneden gaat. Maar voor een renteverlaging lijkt het wel nog veel te vroeg. Er zullen dus geen grote veranderingen verwacht worden bij de variabele hypotheekrente.

Ontwikkeling vaste hypotheekrente

Voor de ontwikkeling van de lange hypotheekrente (rentevaste periodes van 10 en 20 jaar) kijken we naar de kapitaalmarktrente. Ook deze rente daalt, wat ervoor zorgt dat mensen en bedrijven weer meer durven te investeren. Waar je begin november gemiddeld 4,28% rente betaalde voor een hypotheek met een rentevaste periode van 10 jaar, betaal je nu gemiddeld 4,09%. Dit is dus een flinke daling.

Door de positieve economische vooruitzichten wordt verwacht dat de kapitaalmarktrente nog verder daalt, en de hypotheekrente dus ook.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen voor de aankoop van een woning, of heb je andere vragen? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *