Je rentevaste periode loopt af: wat kun je doen?

Leestijd: 3 minuten

Wanneer je rentevaste periode van je hypotheek binnenkort afloopt sta je voor een belangrijke keuze: wat voor hypotheek sluit je af en vooral hoe lang ga je de rente weer vastzetten? Nu de hypotheekmarkt de afgelopen jaren flink is veranderd staan veel mensen voor een lastig dilemma. Wij leggen je uit wat de mogelijkheden zijn.

Rentestijging sinds 2022

Vanaf begin 2022 zijn de hypotheekrentes in korte tijd fors gestegen met gemiddeld wel 3%. We weten inmiddels dat de hoofdoorzaak van de stijgende hypotheekrentes de hoge inflatie is, die ervoor zorgt dat de marktrentes stegen. Dat zijn rentes die gelden op kapitaalmarkten. Als een geldverstrekker meer rente moet betalen over het geld dat ze lenen, dan moet de consument dat in de meeste gevallen ook.

Historisch gezien zijn de hypotheekrentes niet veel veranderd

Wanneer we kijken naar de hypotheekrentes vanuit historisch perspectief hebben we op dit moment geen hoge rentes. Toch ervaren mensen dit wel zo, omdat je geneigd bent alleen naar de recente rentstijgingen te kijken. Wanneer we echter terugkijken naar de hypotheekrentes van 10 jaar geleden, lagen deze vrijwel altijd boven de 4%. Voor de mensen van wie de rentevaste periode nu ongeveer afloopt, geldt dus dat ze de hypotheek 10 jaar geleden hebben vastgezet tegen een soortgelijk rentetarief.

Wat te doen wanneer je hypotheekrente afloopt?

Wanneer je ongeveer 10 jaar geleden je hypotheek voor 10 jaar vast hebt gezet loopt je renteperiode elk moment af. Nu zijn er verschillende mogelijkheden waar je voor kunt kiezen. Allereerst is het verstandig om naar je huidige situatie te kijken. Dit kunnen wij uiteraard gratis en vrijblijvend samen met jou in kaart brengen. Wanneer je kiest voor een nieuwe hypotheek die je weer 10 jaar vastzet, blijven je hypotheeklasten nagenoeg gelijk.

Voortijdig oversluiten kan ook rendabel zijn

De stijging van hypotheekrente brengt echter nog een voordeel met zich mee. Ondanks dat de rente is gestegen is deze historisch gezien nog steeds laag, waardoor oversluiten in veel gevallen nog wel rendabel is. Daarnaast heeft de rentestijging als groot voordeel dat je een lagere boeterente betaalt. Je betaalt boeterente wanneer je de hypotheek vroegtijdig aflost, doordat de geldverstrekker als het ware ‘inkomsten misloopt’. De hoogte van de boeterente wordt bepaald door het verschil tussen de rente die je op dat moment betaalt en de huidige marktrente. Doordat de rente momenteel stijgt, loopt de geldverstrekker minder inkomsten mis wanneer je de hypotheek oversluit en ligt de boete dus ook een stuk lager.  

Langere rentevaste periode of toch een variabele hypotheek?

Of je kiest voor een variabele hypotheek of een langere rentevaste periode hangt natuurlijk ook af van je persoonlijke voorkeur, en de bijbehorende hypotheekrentes. De variabele hypotheekrentes liggen momenteel hoger dan de rentevaste hypotheken. Dit kan uiteraard ook elk moment weer veranderen.

Wanneer je weinig risico wilt lopen, is het verstandig om de rente weer voor een lange periode vast te zetten, zodat je niet verrast kunt worden met een veel hogere rente aan het einde van een korte rentevaste periode. Veel mensen vinden het bovendien een fijne gedachte als ze voor een lange periode waar ze aan toe zijn; ze slapen dan een stuk rustiger.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden? Maak een afspraak! 

Loopt jouw rentevaste periode binnenkort af of wil je meer weten over jouw mogelijkheden? Maak dan hier een gratis en vrijblijvende belafspraak met een van onze hypotheekadviseurs. Zo krijg je op voorhand al inzicht in je financiële mogelijkheden, maandelijkse hypotheeklasten en weet je wat je maximaal kunt lenen. Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp. Scan de QR-code om ons toe te voegen of  klik hier! Handig toch?  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *